6 banaka dijeli kredite privredi, Zaba ispala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski poduzetnici sljedecih ce tjedana imati priliku konkurirati za ukupno 500 milijuna kuna kredita, uz prosjecnu kamatu od 5,05 posto. Rezultat je to prve aukcije za zajednicke kredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj te poslovnih banka, o kojem je izvijestila premijerka Jadranka Kosor.

Poslovne banke prošli su se tjedan natjecale za HBOR-ovu kvotu od 200 milijuna kuna, koja cini 40 posto kredita, a same ce, ako iskoriste taj iznos, morati odobriti još 300 milijuna kuna.

HBOR je medu ponudama 16 banaka, vrijednim 357 milijuna kuna, prihvatio one šest novcarskih institucija i time odobrio citavu kvotu od 200 milijuna kuna. Zanimljivo je da medu tih šest odabranih nema najvece - Zagrebacke banke, jer je ocito ponudila nekonkurentnu kamatu.

Izabrane banke - Societe Generale, Hrvatska poštanska banka (HPB), Hypo, RBA, Privredna i Varaždinska banka - za svoj su 60-postotni iznos kredita ponudile kamate od 5,68 do 5,98 posto, a buduci da je kamata na HBOR-ov udio 3,8 posto, poduzetnici ce na kraju placati kamatu od 4,93 do 5,11 posto.

Najnižu kamatu ponudila je Societe Generale - Splitska banka od 5,68 posto pa ce poduzetnici, kad se uracuna HBOR-ov udio, na kraju platiti kamatu od 4,93 posto. Ta banka dobila je kvotu od 25 milijuna kuna, što znaci da ce ukupno dijeliti 62,5 milijuna kuna kredita.

U HPB-u ce kamata biti 5,05 posto, a ta banka ce poduzetnicima ponuditi ukupno 100 milijuna kuna kredita. Istu kamatu imaju i u RBA i Hypo banci, a u tim bankama ukupni iznos kredita je 100, odnosno 50 milijuna kuna. Oni koji podignu kredite u PBZ-u i Varaždinskoj banci placat ce kamatu od 5,11 posto, a PBZ je medu bankama koje su prošle tražio i dobio najvecu kvotu.

Uz 71,25 milijuna kuna HBOR-a, Privredna banka ce dodati još nešto više od 106 milijuna kuna pa ce ukupan kreditni potencijal u toj banci biti 176,25 milijuna kuna. Varaždinska banka dijelit ce pak najmanje, oko deset milijuna kuna kredita.


Podijeli: Facebook Twiter