59. likovna kolonija Rovinj: "Batana" Fulviju Juričiću

Otvorenje Likovne kolonije Rovinj 2012
Otvorenje Likovne kolonije Rovinj 2012

Sinoć je u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena tradicionalna skupna izložba Likovna kolonija Rovinj. Uz Grisiju, izložbu pod vedrim nebom koja se u gradu svete Eufemije održava svake druge nedjelje u kolovozu, Likovna je kolonija najprepoznatljiviji umjetnički i slikarski zaštitni znak pitoresknog Rovinja.

Ove godine, na njenoj 59. ediciji sudjelovalo je čak sedamdeset umjetnika čiji će se radovi moći razgledati sve do konca kolovoza.

O samoj povezanosti ili javnoj vezi grada i umjetnika govorila je direktorica Zavičajnog muzeja, prof. Marija Smolica, prozvavši je friendly odnosom. Dodala je da je Likovna kolonija Rovinj, "ruku pod ruku" s Grisijom, dala pečat likovnosti grada.

U velikom broju najrazličitijih radova valjalo je izabrati ponajbolje. Ta čast pripala je ocjenjivačkom sudu u sastavu Janka Vukmir, Iva Koerbler i Ksenija Orelj.

Nagrada Zavičajnog muzeja grada Rovinja koja osigurava i pravo na samostalnu izložbu u muzeju tijekom 2013. godine pripala je Josipi Štefanec i Jakovu Žaperu, dok je nagradu Zavičajnog muzeja grada Rovinja, koja također podrazumijeva samostalnu izložbu ali u kategoriji za mladog umjetnika osvojio Domagoj Burilović.

Dodijeljene su i tri otkupne nagrade. Prvu je osvojio Ivica Malčić, drugu Danilo Dučak, a treću Marijan Molnar.

Počasnu nagradu grada Rovinja "Batana" osvojio je pulski umjetnik Fulvio Juričić, čime je također u sljedećoj godini u prostorima muzeja osigurao pravo na veliku samostalnu izložbu.

Valja istaknuti i da je ovogodišnji postav Likovne kolonije Rovinj postavljen u spomen Vjekoslava Brešića Bate, jednog od osnivača i vjernog izlagača mnogih Likovnih kolonija i Grisija. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter