58. Pula: Broj premijera se povecava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli bit ce objavljen tek u lipnju na konferenciji za novinare, nakon sjednice festivalskog vijeca, izvijestili su iz Pula Film Festivala, organizatora najdugovjecnijeg i najposjecenijeg filmskog festivala u Hrvatskoj.

Za sada se barata s nekoliko "sigurnih" naslova: "Duh babe Ilonke" Tomislava Žaje; "Kotlovina" Tomislava Radica; "Koko i duhovi" Danijela Kušana; "Lea i Darija" Branka Ivande; "Prevoditeljica" Biljane Cakic Veselic, "Bella Biondina" pokojnog Danijela Marušica; "Solsticij" Dana Okija te "Odredište nepoznato" Vjerana Vukašinovica.

Medunarodni program se pak iz dana u dan nadopunjuje novim premijerama, a program popularno nazvan Europolis- Meridijan bit ce zakljucen nakon Cannesa. U ovoj selekciji bit ce prikazano ukupno 14 filmova selektiranih s najuglednijih svjetskih festivala - Venecije, Cannesa, Berlina, Rima.

Neki su filmovi od ranije vec poznati, a najnovije premijere su: "Djeca su dobro" (The Kids Are All Right) redateljice Lise Cholodenko, koji je ove godine osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla, koji ce ovim imati svoju hrvatsku premijeru u Areni od 9. do 23. srpnja.

Film o dvoje djece lezbijskog para zacete umjetnom oplodnjom koja pronalaze svog biološkog oca i ukljucuju ga u obiteljski život takoder je dobio i cetiri nominacije za Oscar, medu kojima i one za najbolji film i scenarij, a glavne uloge tumace Julianne Moore, Mark Ruffalo i Annette Bening, koja je za svoju interpretaciju nagradena Zlatnim globusom.

Hrvatsku premijeru u Puli ce imati i britanski film "Ženska prava hocu!" (Made in Dagenham) redatelja Nigela Colea, humorna drama nastala po istinitim dogadajima iz 1968. u pogonu Forda u engleskom gradicu Dagenhamu, gdje su radnice uspjele izboriti jednake place kao i muškarci.

Treci je film takoder posvecen ženama - "Žene sa šestog kata" Philippea Le Guaya - francuska romanticna komedija koja je premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu. Govori o Parizu 60-ih i životu konzervativnog bogataškog para koji ce se promijeniti iz temelja zbog zbližavanja supruga sa služavkama koje žive u potkrovlju.


Podijeli: Facebook Twiter