58. Opernball u Bečkoj državnoj operi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalni 58. bal u Bečkoj državnoj operi Opernball, koji nazivaju i Bal republike, održan je u četvrtak navečer u toj opernoj kući u Beču koja je za jednu noć ukrašena bogatim cvjetnim aranžmanima s oko 50 tisuća karanfila i ruža.

Bal je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u austrijskoj metropoli.

Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera, koji ga je ocijenio velikom svečanošću duge tradicije. "Ovo je večer susreta u ugodnoj atmosferi, a razgovaramo o mnogim temama, a s obzirom na to da je ovdje Kofi Annan jedna od tema je i vanjska politika", izjavio je predsjednik Fischer.

Bal je otvoren austrijskom i europskom himnom te mimohodom i plesom oko 160 mladih parova iz Austrije i inozemstva. Na svečanom otvorenju nastupio je balet Bečke državne opere.

Orkestrom Bečke državne opere ravnao je francuski maestro Marc Minkowski, a izvedena su djela Josefa Hellmesbergera, Gioachinija Rossinija, Gustava Champentiera, Julesa Masseneta i Johanna Straussa uz nezaobilazni valcer "Na lijepom plavom Dunavu ", što je bio poziv na ples pod geslom "Sve je valcer".

Bečki bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva.

Gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera je bivši glavni tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan koji je izjavio da mu je posebna čast biti gost austrijskog predsjednika na balu. "Jednom u životu mora se posjetiti Opernball", izjavio je on.

Ta kulturna manifestacija moćnih, bogatih i poznatih okupila je oko 7.000 posjetitelja.

U loži austrijskog poduzetnika Richarda Lugnera bila je američka starleta Kim Kardashian (33) kojoj je Lugner, prema austrijskim medijima, platio oko 250 tisuća eura da bude njegova gošća. Ona je izazvala golemu pozornost medija i ovih dana i na balu.

Ravnatelj Bečke državne opere Dominique Meyer rekao je da je Opernball tradicija i jedinstvena kulturna priredba te sjajna reklama za operu, Beč i Austriju.

Od raskošnog bala u Bečkoj državnoj operi organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stajala je 250 eura, a najskuplja loža 18,5 tisuća eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter