58 milijuna kuna za čišće more juga Istre

Zajednički pritisak na gumb Tihomir Jakovina i Edo Krajcar (Manuel ANGELINI)
Zajednički pritisak na gumb Tihomir Jakovina i Edo Krajcar (Manuel ANGELINI)

Danas je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina bio u službenom posjetu Istarskoj županiji gdje je zajedno s direktorom komunalnog poduzeća Albanež iz Medulina Edom Krajcarom pustio u probni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Prematuri.

Na puštanju uređaja u probni rad, na ulazu u zaštićeni krajolik Rt Kamenjak, koji je dio projekta Jadran i košta 58 milijuna kuna, uz Jakovinu su bili i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, istarski župan Valter Flego, načelnik općine Goran Buić, okolni načelnici te predstavnici javnih poduzeća i mnogi drugi.

Riječ je o uređaju kapaciteta 8.400 ES čija je gradnja počela lani u rujnu. Njegovom izgradnjom omogućeno je puštanje u rad novoizgrađenog podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda dugačkog kilometar, s podmorskom dionicom dugačkom 998 metara. Time se onečišćena voda ispušta na dubinu od 39 metara. Izgradnja ovog uređaja omogućit će priključenje 6.900 metara kanalizacije na području Premanture, a time će se, što je vrlo važno, eliminirati dosadašnji neučinkoviti havarijski ispust u kampu Stupice.

Upravo stoga ova je investicija vrijedna kada se govori o ekologiji i očuvanju okoliša te čistoći mora što je bitno za lokalnu zajednicu te  turizam koji čini okosnicu gospodarstva u Medulinu. Naime, Medulin je, kako su istaknuli Buić, Koraca i Flego, treća najznačajnija destinacija u Istri po broju noćenja koja je ove godine dosegla 2,4 milijuna noćenja. A čisto more i lijepa priroda glavni su motivi dolaska turista na jug Istre.

- Medulin je među pet hrvatskih top-destinacija. Siguran sam da ovakvim projektom ulažemo u infrastrukturu, a u ovom konkretnom slučaju u zaštitu mora i okoliša, i siguran sam da će u sljedećim godinama upravo radi glavnog prirodnog resursa, a to je more, te brojke biti još i bolje, kazao je Flego.

- Čistoća mora i okoliša temeljne su naše vrijednosti zbog čega moramo vrednovati ovakve projekte. Naš se turizam mora razvijati na načelu očuvanja tih temeljnih resursa i održivog razvoja, zaključio je Koraca.

Jakovina je pak istaknuo da je vodno gospodarstvo jedno od najučinkovitijih u njegovom ministarstvu. U zadnje četiri godine, dodao je, na tom su polju odrađeni veliki projekti i investicije.

- Posebno me raduju podaci o turističkom prometu na ovom području, a za to trebate imati odličnu komunalnu infrastrukturu, dobra javna poduzeća, Vladu i jedinice javne samouprave. Od prošle godine, od ulaska  u Europsku uniju, sve projekte koji su u pripremi ili već u realizaciji ne financiramo više samo svojim novcem, već povlačimo značajna europska sredstva, otprilike 70-ak posto. Jedan od velikih projekata u koje smo krenuli je i onaj u Poreču koji je uz Osijek financijski najjači projekt u državi. Ali veseli me što je i cijeli niz projekata od Rovinja i Umaga u pripremi. Puno građevinskih tvrtki bit će angažirano na takvim projektima, rekao je Jakovina.

Zaključio je da je od 2012. do 2015. u vodno-komunalni sektoru u Istarskoj županiji uloženo 683 milijuna kuna, a u periodu od 2007. do 2013. 300 milijuna. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter