5,7 milijuna eura od fantomske bake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skromnu obitelj Vareševac iz Kraljevice poštar je prilicno iznenadio kada je na ime kceri Tamare dostavio pismo iz Španjolske.

U tom pismu odvjetnik Michael De Bravo na engleskom jeziku navodi da je Tamara od Marije Vareševac naslijedila ni manje ni više nego 5,7 milijuna eura. Vec na spomen nasljedstva, a posebice ovako velikog iznosa, mlada kraljevicka ucenica brzo je shvatila da se radi o prijevari.

- Bilo je nemoguce da moja pokojna baka Marija iz Vinkovaca ostavi toliki novac, pa sam pitala svog oca postoji li još neka Marija u našoj obitelji i dobila odgovor da je i tatinoj tetki u Njemackoj ime Marija. Na Googleovoj karti smo pronašli navedenu adresu odvjetnickog ureda Buffete De Bravo S. A. iz Madrida. No, bilo mi je jasno da je rijec o prijevari jer taj odvjetnik u pismu navodi da moja pokojna baka želi da 20 posto tog iznosa darujem u humanitarne svrhe, a da preostalih 80 posto podijelimo ja i Michael De Bravo. Takoder sam od «odvjetnika» dobila i e-mail adresu i broj telefona na koji mu se mogu javiti, odnosno dostaviti neke dokumente da bi nasljedstvo bilo ostvareno, što ja, naravno, necu napraviti, kazala nam je Vareševac, koja se javila u našu redakciju s namjerom da upozori druge ljude ukoliko se nadu u takvoj ili slicnoj situaciji.

Nakon nekoliko dana od primitka pisma Tamara o svemu tome govori opušteno, kroz šalu, iako je zabrinjava nacin kako je baš ona odabrana da postane meta prijevare.

Donekle joj je laknulo kada je pretražujuci internet pronašla još jednu potencijalnu žrtvu iz Hrvatske, ciji je sadržaj pisma identican onom koje je Tamara primila, a cak je i iznos nasljedstva isti u eurima. Za razliku od Tamare, u ovom slucaju covjek iz mjesta Veliki Grdevac gotovo je ostao bez 20 tisuca eura, koliko je De Bravo tražio za odvjetnicke troškove, poslavši neautenticnu internetsku stranicu banke koju je naveo te lažne brojeve telefona, smrtovnicu, potvrdu o prijenosu vlasništva i punomoc.

Glasnogovornik PU primorsko-goranske Tomislav Veršic kazao je da se u slucaju Tamare Vareševac ne može ništa uciniti ukoliko ona slucaj ne prijavi policiji, dodavši da se radi o jednom od primjera «nigerijskog pisma ili prijevare», koji se obicno šalje elektronskom poštom i sadrži ponudu za poslovnu suradnju gdje se od primatelja traži da se preko njegovog bankovnog racuna obavi transfer neke goleme svote novca u zamjenu za dobru proviziju.


Podijeli: Facebook Twiter