56 posto Britanaca ne želi biti u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosta više od polovine ispitanih Britanaca želi da im zemlja izađe iz Europske unije, vidi se iz ankete koju je provela agencija The Opinion/Observer, a objavio list The Guardian.

Protueruopski osjećaji snažni su u svim trima vodećim političkim strankama, vidi se iz te ankete izašle u subotu na Guardianovoj internetskoj stranici.

Rezultati pokazuju da bi 56 posto ispitanika vjerojatno ili sigurno glasalo za izlazak Velike Britanije iz EU-a kad bi im netko ponudio takvo referendumsko pitanje.

Ukupno samo 28 posto od vjerojatnih glasača drži da je EU "dobra stvar", a njih 45 posto misli da je "loša". Skupina od 18-34 godine jedina je u kojoj je potpora EU-u većinska: 44 posto je za EU, a 25 posto protiv.

To će ispitivanje još više pojačati pritisak na britanskoga premijera Davida Camerona u pregovorima o EU-ovu proračunu. Cameron se priprema za EU-ov summit u četvrtak u Bruxellesu. Ondje će čelnici Unije pokušati postići financijski dogovor za idućih sedam godina, nakon 2014.

U anketi su ispitanici pokazali da nisu zadovoljni EU-om bez obzira na stranačke sklonosti. Za izlazak iz EU-a bilo bi 68 posto glasača konzervativne stranke, 44 posto laburista i 39 posto liberalnih demokrata.

Ti bi rezultati mogli otrijezniti sve tri velike stranke, piše The Guardian, jer im prijeti opasnost da izgube birače koji bi se mogli prikloniti protueruopskoj stranci Ukipu koji trenutačno ima potporu od deset posto, što je za dva posto više od liberalnih demokrata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter