52 posto Istrana za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovije ispitivanje javnog mnijenja objavljeno jucer pokazuje da raste potpora gradana ulasku Hrvatske u EU, kao i broj onih koji namjeravaju izaci na referendum, pa bi tako za prikljucenje Uniji glasalo 60 posto gradana koji bi se o tome izjašnjavali na referendumu.

Prema istraživanju agencije Ipsos Puls, 82 posto od 943 ispitanika starijih od 18 godina sigurno bi ili vjerojatno glasalo na referendumu i to 60 posto "za", 33 posto "protiv", dok ih je šest posto neodlucno.

Mjesec dana ranije za ulazak Hrvatske u EU glasalo bi 57 posto, protiv 37 posto, a ne zna sedam posto hrvatskih gradana koji bi se odazvali referendumu, pokazuje istraživanje koje je agencija provela za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Trendovi potpore ulasku u EU pozitivni su i kada se analiziraju svi ispitanici, dakle i oni koji su se izjasnili da ne bi izašli na referendum. U tom slucaju "za" je 52 posto ispitanika, 38 protiv, a deset posto je neodlucnih. Mjesec dana ranije za ulazak u EU bilo je 46 posto ispitanika, protiv 43, a neodlucnih 11 posto, pokazuje istraživanje provedeno od 1. do 20. srpnja.

Najskloniji ulasku Hrvatske u EU su stanovnici sjeverne Hrvatske (59 posto), Zagreba i okolice (53 posto), Dalmacije (53 posto) te Istre i Primorja (52 posto), a najviše mu se protive oni koji žive u Lici i Banovini (46 posto) i Slavoniji (43 posto).

Žene i muškarci približno jednako podupiru ulazak u EU, dok su mu najskloniji ispitanici sa završenom višom školom i fakultetom (63 posto), u dobnim skupinama izmedu 25. i 34. godine (55 posto) te 55. i 64. godine (58 posto), a protiv ulaska u EU najviše su mladi od 18. do 24. godine (48 posto) i oni srednjoškolskog obrazovanja (42 posto).


Podijeli: Facebook Twiter