5.000 zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgradenih objekata su dovršene i uskoro ce se o njima raspravljati u Vladi, a potom i u Hrvatsku saboru, porucuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uredenja.

"Ministar Ivan Vrdoljak najavio je da bi zakon trebao proci Vladinu i saborsku proceduru, a bit ce usvojen najkasnije do ljeta ove godine", rekla nam je glasnogovornica Kata Gojevic.

O tome što konkretno donose izmjene zakona glasnogovornica Kata Gojevic kaže: "Vjerujemo da bi do ubrzanja procedure rješavanja zahtjeva trebalo doci jer su otklonjene sve nejasnoce vezano za ortofoto kartu, a Državna geodetska uprava dala je tumacenja i objašnjenja vezano za geodetske podloge. Izmjene zakona koje Ministarstvo predlaže idu u pravcu pojednostavljenja i ubrzanja procedure."

Legalizacija, dakako, nece biti besplatna. Trebat ce platiti dokumentaciju, komunalnu naknadu, vodni doprinos te kaznu za nezakonit objekt u prostoru. Legalizacija kuce od dvjesto kvadrata mogla bi, prema nekim izracunima, stajati i do sto tisuca kuna, a Ministarstvo ce gradanima omoguciti otplatu na kredit.

U ministarstvu kažu da je podneseno tek pet tisuca prijava za legalizaciju, dok u zemlji ima izmedu 150 i 180 tosuca bespravo izgradenih objekata. (D. GRAKALIC)

Nitko nije predao zahtjev za kredit


Od studenoga i prosinca 2011. OTP i Hypo banka nude kredit za legalizaciju bespravnih gradevina. Novcem dobivenim tim kreditom mogu se platiti komunalni i vodni doprinosi, geodetski elaborat, posebna geodetska podloga, arhitektonski snimak, potvrda o mehanickoj otpornosti i stabilnosti te ostale naknade za zadržavanje nezakonito izgradene zgrade. Medutim, cetiri mjeseca od njihova uvodenja banke do sada nisu zaprimile niti jedan zahtjev za dodjelu takvog kredita.( P. G.)


VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter