50% posto popusta ako kaznu platite odmah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi Prekršajni zakon danas je pred Vladom, a uvodi brojne novine, od kojih su vjerojatno najzanimljivije one o novčanim odredbama. Tako će prekršitelji ukoliko novčanu kaznu plate na mjestu, platiti tek 50 posto iznosa minimalne kazne previđene za taj prekršaj.

Popust na plaćanje u gotovini svakako će biti izazovan za ljude, velika ušteda i vremena i novca na kraju, u odnosu na provođenje kompletnog prekršajnog postupka. Cilj Ministarstva pravosuđa, nositelja projekta izrade ovog zakona, i jest bilo ubrzavanje procesa i smanjivanje broja predmeta u radu. Mogućnost da se sve riješi odmah po počinjenju prekršaja, uz novčane beneficije zbog promptnog plaćanja, svakako će dovesti do povećanja broja odmah zaključenih spisa.

Još jedan socijalan aspekt ovog novog zakona vidi se i u odredbi o novčanom popustu na iznose plaćene u zakonskom roku. Naime, ukoliko se u roku od osam dana od primitka izricanja presude uplati novčana kazna, dovoljno je platiti dvije trećine kazne.

One pak koji ne iskoriste pogodnosti novog zakona, svojevrsnu mrkvu, čeka batina. Najprije se pokreće klasična ovrha na nenaplaćenu kaznu, a ukoliko nije moguće naplatiti kaznu preko računa, kazna se preoblikuje u rad za javno dobro. Osoba mora sama pristati na to, a nakon što država iscrpi i tu mogućnost, tek se tada može odrediti zamjena kazne u vidu zatvora.

Još se jedna potpuna novina uvodi kod plaćanja ili neplaćanja kazne. Pokrenut će se Registar nenaplaćenih kazni, a osobe koje završe u tom registru mogu "nastradati" na drugi način, a to je odbijanjem države da im izda neke isprave, dokumente i dozvole. Primjerice, nenaplaćeni prometni prekršaj mogao bi dovesti do nevraćanja vozačke isprave, a neplaćanje kazni inspektoratu kod građevinskih poslova moglo bi uvjetovati nedobivanje novih građevinskih dozvola za kažnjeno poduzeće. (D. RADALJAC/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter