50. godišnjica povijesnog sporazuma za Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka i Francuska danas obilježavaju 50. godišnjicu potpisivanja povijesnog Elizejskog sporazuma koji je zapečatio pomirenje dviju zemalja koje su dvaput ratovale u prvoj polovini 20. stoljeća.

Elizejski sporazum, poznat i kao Sporazum o prijateljstvu, potpisali su francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer u Parizu 22. siječnja 1963. godine.

Povodom pedesete godišnjice danas će se u Berlinu održati zajednička sjednica njemačkog i francuskog parlamenta, zajednička sjednica dviju vlada i sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Unatoč usponima i padovima u odnosima, Berlin i Pariz ostali su glavna snaga Europske unije. De Gaulle je svojedobno Europu opisao kao kočiju u kojoj je "Francuska kočijaš, a Njemačka konj". Suradnja dviju zemalja kamen je temeljac europskog napretka. 

Francuska zastava danas će se u Berlinu vijoriti uz Njemačku, a dvije su zemlje zajednički izdale prigodne poštanske marke, kovanice i ostale suvenire. "Kada su ove dvije zemlje složne, iz toga većinom proizlaze dobra rješenja", kazala je u ponedjeljak kancelarka Merkel najavljujući obilježavanje Elizejskog sporazuma.(Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter