50. Castrum Vallis: "Vječna priča" koja i danas traje

Na otvorenju izložbe nastupila je ženska klapa Castrum Vallis
Na otvorenju izložbe nastupila je ženska klapa Castrum Vallis

U prepunom Multimedijalnom centru "Ulika" u Balama otvorena je 50. po redu kolektivna izložba radova Castrum Vallis, čija povijest organiziranja datira u daleku 1964. godinu i koja je imala za cilj predstaviti ono najbolje i najautentičnije na umjetničkoj i autorskoj  sceni Bala i čitave Istre.

Prilikom otvorenja Ennio Malusa', zadužen za resor kulture u Balama, podsjetio je na pet desetljeća postojanja izložbe, kazavši da su glavni "krivci" za početak manifestacije bili Dragica Cvek Jordan i V. Josip Jordan koji su počeli okupljati umjetnike oko Castrum Vallisa.

- U početku skromno, iz godine u godinu privlačili su sve veći broj izlagača i posjetitelja, da bi danas izložba prerasla Bale i bivala upisivana u osobne kalendare posjetitelja, koji upravo zbog nje i svečanosti otvorenja pohode ovaj pitoreskni gradić, rekao je Malusa'. Dodao je da je nakon 50 godina kontinuiranog postojanja izložba Castrum Vallis postala neizostavni događaj, ali i kulturni brend ne samo Bala, već i čitave Istre.

- Bale su, bez svake sumnje, vječna priča, a upravo "Vječna priča" naziv je i tema ovogodišnje izložbe. Naziv izložbe nije izabran slučajno, već u želji i nadi da će Bale i nadalje biti inspiracija svima, kako u likovnosti i stvaralaštvu, tako i u drugim aspektima života, poručio je posjetiteljima Enio Malusa'.

Inače, jubilarnom, 50. rođendanskom slavlju Castrum Vallisa odazvalo se čak osamdesetak autora, koji su se predstavili slikama i skulpturama, a koje se mogu razgledati sve do sredine kolovoza. Za glazbeni dio happeninga pobrinula se ženska klapa Castrum Vallis i mladi gitarist Riccardo Bertoša, član Gorizia Guitar Orchestre. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter