5 stvari koje niste znale o masturbaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je sasvim uobicajeno da muškarci pricaju šale o masturbaciji, za žene je to još uvijek vrlo osjetljiva tema. Samozadovoljavanje se kod žena vrlo rijetko spominje, i to medu bliskim prijateljicama, a i onda vrlo skromno. No seksolozi kažu da bismo toj temi trebale ipak posvetiti više pažnje.

Masturbacija pozitivno utjece na žensko zdravlje i na njihove veze. Evo pet stvari koje biste trebale znati o masturbiranju:

1. Postoji više oblika "normalnog" masturbiranja kod žena
Prema istraživanjima, vecina je žena barem jednom u životu masturbirala. Iako možda zbog toga mogu osjecati grižnju savjesti, osobito ako su u stabilnoj vezi, nema potrebe za osjecajima krivnje, kažu lijecnici. Ponekad vam je partner umoran, na putu ili na neki drugi nacin nedostupan, a to ne znaci da si morate uskratiti zadovoljstvo.

Žene mogu masturbirati na više nacina, a najcešce se koriste vibratorom ili prstima. Prema istraživanju centra za seksualno zdravlje sveucilišta u Indiani, na uzorku od 2.056 ispitanih žena u dobi od 18 do 60 godina, više od polovice je koristilo vibrator tijekom masturbacije ili za vrijeme spolnog odnosa. Mišljenja strucnjaka vezano za korištenje vibratora su razlicita. Dr. Frank Sommers smatra da pretjerano korištenje vibratora tijekom masturbacije može otežati ženama da dožive orgazam s partnerom. "Svojim pacijentima kažem: vibrator smatrajte šlagom - ne želite ga jesti svaki dan". On vjeruje da pretjerana upotreba vibratora može priviknuti živcani sustav na ovakvu stimulaciju, koju covjek ne može ponoviti.

2. Masturbiranje može poboljšati raspoloženje, bez obaveze seksualnog odnosa s partnerom
Bez obzira na to koji nacin izaberu, samozadovoljavanje može poboljšati raspoloženje kod žena. Dr. Kathleen Segraves kaže da samozadovoljavanje može poboljšati raspoloženje ako se osjecate depresivno. Naravno, to se ne odnosi na slucajeve klinicke depresije. Kod samozadovoljavanja ništa vam ne odvlaci pažnju, pa se možete usredotociti na vlastite osjecaje i ne morate brinuti hoce li još nekome biti dobro. To ne znaci da ne volite partnera - ponekad morate misliti samo na sebe, kažu strucnjaci. "Ne trebate se zamarati pitanjem treba li vam predugo da svršite", objašnjava dr. Segraves.

3. Masturbacija može poboljšati vaš seksualni život s partnerom
Žene koje redovito masturbiraju nauce što im odgovara, kaže dr. Segraves. "To im pomaže u izgradnji seksualnog samopouzdanja. Pomaže im pri navodenju partnera tijekom seksa."

Seksolozi preporucaju masturbiranje ženama koje teško doživljavaju orgazam. Na taj nacin upoznaju tijelo i postaju svjesnije svega što ono može. Dr. Debby Herbenick kaže da žene, u odnosu na muškarce, teže svladavaju tehniku postizanja orgazma. Masturbiranje im pri tome može pomoci, a još je lakše uz upotrebu vibratora. "Korištenje vibratora, iz nepoznatih razloga, pomaže ženama da dožive orgazam", kaže dr. Herbenick. Prema istraživanju koje je vodila, žene koje su koristile vibrator bolje su funkcionirale što se tice vaginalnog vlaženja, želje, uzbudenja i orgazma, te su manje osjecale bol i nelagodu tijekom seksualnog odnosa.

4. Samozadovoljavanje vam može pomoci da se opustite
Žene su sklonije pretjerano analizirati loš dan i sve situacije prolaziti u mislima. U mislima još jednom prolaze svadu ili neugodnu situaciju, što im samo povecava stres.

"Pocnete li se samozadovoljavati, to ce vas odvuci od tih negativnih misli. Možda ne svaki put, ali može vam pomoci", kaže dr. Segraves.

5. Masturbacija pomaže pri ublažavanju boli
Žene koje masturbiraju cesto kažu da im to pomaže pri ublažavanju menstrualnih grceva i simptoma PMS-a, poput nervoze i placljivosti.

Masturbiranje i orgazam vam mogu pomoci protiv migrene. Iako su neka istraživanja pokazala da orgazam može potaknuti migrenske glavobolje, može ih i olakšati. Znanstvenici smatraju da postoji neki faktor vezan uz orgazam koji može potisnuti bol ili cak potisnuti proces migrene.


Podijeli: Facebook Twiter