5 min gromoglasne tišine i u Glasu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Svjetskog dana slobode medija novinari i ostali radnici Glasa Istre u ponedjeljak su izašli ispred redakcije na Rivi od 11.55 do 12 sati i simbolicnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" prikljucili se ostalim medijskim djelatnicima u obrani radnih i profesionalnih prava.

Ovogodišnjom 11. akcijom Sindikat novinara Hrvatske upozorio je na ucestalo kršenje prava novinara pod okriljem krize kojom se nastoji opravdati nepoštivanje zakona, kolektivnih ugovora, ugovora o radu i suradnji, pa i ponižavanje profesije.

Obustavljanjem rada i komunikacije na pet minuta novinari i medijski radnici željeli su ukazati citateljima, gledateljima i slušateljima na sve lošiji položaj novinara i medija, a cime se izravno ugrožava pravo javnosti da sazna informacije koje su joj bitne za donošenje odluka.

- Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na odredeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ikakva ugovora, rad bez place i bez doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavca - svakodnevni su pritisci na novinare, a rezultat je srozavanje profesionalnih standarda i slabljenje bitne uloge medija u demokratskom društvu, istice se u priopcenju SNH-a.


Podijeli: Facebook Twiter