5. međunarodni ETNOFILm festival otvara "Drug Ferlin"


Peti ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, počinje u srijedu u rovinjskom Multimedijalnom centru. Ove godine festival predstavlja 24 filma domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije. U goste mu dolazi Festival eksperimentalnog filma 25 FPS, a u popratnom programu su predavanje o povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji, izložba fotografija Etiopljanki, radionica hipermedije te glazbeni program.

Festival se otvara u srijedu u 13 sati izložbom "Fotografija između etnografije i egzotizacije", koja će se moći pogledati u obližnjoj galeriji Centra za vizualne umjetnosti Batana.

Svečano otvorenje filmskog dijela festivala je u 19 sati u MMC-u, nakon čega će se u 19.30 prikazati prvi film iz konkurencije "Drug Ferlin" Elvisa Lenića. Portret je to nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika kojeg kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevici ističući generacijske, zavičajne i osobne posebnosti.

Slijedi portugalski film "Vrhovi Minha" s gorskim krajobrazima i "Krasotica večeri" o pokladnim običajima u srcu Slavonije.

U popratnom programu održat će se radionica vizualne antropologije, posvećena hipermediji, a vodi je pionir na polju hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova Peter Biella sa sveučilišta u San Franciscu.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda direktor ruskog centra za vizualnu antropologiju, profesor moskovskog sveučilišta, Evgeny Aleksandrov. Ostali članovi su dr. sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma "Blokada".

Pobjednici će se znati na zatvaranju festivala u subotu, 27. travnja, kada će najbolji biti nagrađeni radom Nike Laginje, studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Sve projekcije su besplatne, a njihov raspored može se pogledati na webu etnofilm.com. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter