5. Bunker festival na Kaštelu otvara "Navijač"

Iz filma "Maškarada"
Iz filma "Maškarada"

Kratki igrani filmovi "Navijač" (1985.) autora Igora Gala i Z. Duraković), "Parenzana" Karpa Ačimoviča Godine te cjelovečernji igrani i kontroverzni film "Maškarada" kultnog slovenskog autora Boštjana Hladnika iz 1971. godine, gdje zapaženu ulogu igra Igor Galo, otvaraju 9. rujna u 20.30 sati u atriju Povijesnog muzeja Istre na Kaštelu 5. Bunker festival. Na ovaj se način želi publici prikazati rad pulskog glumca i autora u različitim ulogama na filmu i oko filma.

Sljedeće dvije večeri projekcije će se održati u 20.30 sati u prostoru MMC-a Luka. Dana 10. rujna na rasporedu su dva filma Karpa Aćimoviča Godine, kratki igrani "Granitirani mozak Pupilije Ferkeverk" te cjelovečernji igrani "Crveni boogie, ili što ti je djevojko?" (scenarij Branko Soemen); 11. rujna u isto vrijeme je "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića, kao svojevrsni hommage nedavno preminulom Mirka Kovača, koji je scenarist filma.

Film "Maškarada", koji je svojevremeno doživio veliki međunarodni uspjeh, bio nagrađivan te se punih šest mjeseci prikazivao u jednom londonskom art-kinu, nije se uklapao u okvire tadašnje jugoslavenske (dozvoljene) kulturne scene pa je pod javnom optužbom za golotinju, a "ispod žita" i za plasiranje "prozapadnjačkog, dekadentnog duha", zabranjivan i u konačnoj verziji izrezan i osakaćen, dok se autor morao skloniti u Italiju.

- Na istom tragu su i filmovi Karpa Aćimoviča Godine, koji su svojevremeno bili nepodobni socijalističkom duhu, optuženi za širenje štetnog utjecaja medu socijalističkom mladeži, pa su tako i zabranjivani, ili zatvarani u ladice. U slučaju tih filmova optužba nije bila napad na politički sistem, nego širenje "mračnog, dekadentnog" zapadnjačkog utjecaja, ističe organizatorica festivala Vesna Ivezić. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter