5. Bunker festival: Ignoriranje gore od cenzure

Igor Galo i Vesna Ivezić (D. ŠTIFANIĆ)
Igor Galo i Vesna Ivezić (D. ŠTIFANIĆ)

U dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu u ponedjeljak navečer otvoren je peti Bunker festival koji traje još sutra. Manifestaciju su službeno otvorili organizatorica Vesna Ivezić, koja je objasnila da je ovo komorni festival na kojem se prikazuju filmovi koji se ne mogu drugdje vidjeti, i Igor Galo, koji je pak rekao da je nekada postojala cenzura, ali se znalo tko iza te cenzure stoji, imenom i prezimenom.

"Ušli smo u fazu koja je mnogo gora od nekadašnje cenzure, jer tada ste znali tko vas je zabranio jer bi taj iza te zabrane stao imenom i prezimenom, a danas vas kompletno ignoriraju", objasnio je ovaj pulski redatelj i glumac. "Vi možete objaviti bilo kakvo djelo, ali ako vas ne objavi Glas Istre, Radio Pula ili TV Nova, vi ne postojite", smatra on.

Prve večeri prikazani su dokumentarac "Abesinija" o povijesti Parenzane iz 1999. Karpa Aćimovića Godine, "Navijač" Igora Gala iz 1985. i kontroverzni, zbog golotinje i plasiranja "prozapadnjačkog dekadentnog duha" zabranjivani i osakaćivani, cjelovečernji film Boštjana Hladnika iz 1971. "Maškarada". Kao iznenađenje na početku večeri prikazan je i spot za pjesmu "Mama, sa' na Bunarini" koju je otpjevao Budimir Žižović koji je napisao i tekst, dok je glazbu napisao njegov kolega s Radio Pule Ludvik Slana. Kako je objasnio Galo, "Bunarina je simbol otpora nasilju koje nas prati od 1990-in naovamo. Bio je to ostatak društvenog dobra, mala oaza".

Danas se program preselio u MMC Luku, gdje je na programu bio najavljen "Granitirani mozak Pupilije Ferkeverk" iz 1970., čiju režiju također potpisuje Aćimović Godina, dok je iz programa ispao "Crveni boogie". Sutra je na programu, u 20.30, "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića iz 1978. za koji je scenarij napisao nedavno preminuli pisac Mirko Kovač. Ulaz je besplatan. (M. RADIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter