5. Booktiga pocet ce "Stilskim vježbama"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališnom predstavom "Stilske vježbe" u cetvrtak u 19.30 sati u gradskom kazalištu službeno pocinje peto izdanje poreckog medunarodnog festivala procitanih knjiga Booktiga koji ce se na Trgu Marafor odvijati od petka 11. do nedjelje 13. svibnja.

Zanimljivost je što ce publika za predstavu, umjesto kupnje ulaznice, ulaz "placati" donacijom jedne procitane knjige. Kako je najavila ravnateljica porecke Gradske knjižnice, organizatora festivala, Irides Zovic, Booktiga se ove godine odvija u znaku ženske književnosti, a okosnica jubilarnog izdanja festivala i ovaj ce put biti prodaja procitanih i rabljenih knjiga.

Uvertira u festival je mali knjižni sajam Booktižin, koji ce se od danas pa sve do pocetka i tijekom trajanja festivala odvijati na Maraforu i na kojem ce od 10 do 18 sati posjetitelji moci kupovati, mijenjati i darivati procitane knjige. Sav prikupljeni prihod namijenjen je kupnji racunalne opreme za knjižnicni stacionar koji ce biti smješten u društvenim prostorijama u Cervar Portu. Osim ove, posjetitelji ce moci birati i knjige iz ponude pet antikvarijata.

"Ovogodišnja Booktiga posvecena je ženskoj književnosti, te ce kroz susrete, radionice i javna citanja postati pozornicom ženskih senzibiliteta i literarnih dostignuca", rekla je Zovic. Ovogodišnja nagrada Booktiga otici ce najcitanijoj domacoj autorici protekle godine u poreckoj knjižnici, psihologinji i sveucilišnoj profesorici Mirjani Krizmanic.

Booktiga ce ugostiti mahom književnice, pa ce tako gostovati Sanja Pilic, Branka Primorac, Vesna Krmpotic i Mani Gotovac. Održat ce se i radionice "Pišem pismo..." u povodu Medunarodnog dana pisanja pisma, na kojoj ce polaznici moci napisati i poslati pismo na glagoljici. Održat ce se performansi, javna citanja, kreativne radionice te video projekcije prica Ivane Brlic Mažuranic. Zadnjeg dana festivala sve neprodane knjige bit ce puštene na "slobodu" pod okriljem popularnog Bookcrossinga. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter