49. MIK od 21. do 29. 6., prvi put i u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesija sveprisutna, a Festival Melodije Istre i Kvarnera najavljuje čak osam festivalskih večeri u lipnju, odnosno jednu više nego lani. I to nije sve, ode MIK po prvi put u svojoj 49 godina dugoj povijesti "preko granice". Gostovat će u Općini Kostel u Sloveniji, i to samo tjedan dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te tako postati prvi hrvatski festival koji je zapjevao u Uniji.

Uslijed će nastup u osam gradova i općina na području Istre, Kvarnera, otoka i, kako već rekosmo – Slovenije. Karavana će iz matične luke, što znači grada na Rječini put Punta na otoku Krku krenuti u petak, 21. lipnja. Drugu festivalsku večer održat će u Opatiji, a u nedjelju 23. lipnja pjevat će mikovci u EU, točnije u Općini Kostel. Vižinada koja, baš kao i Punat te Kostel, prvi put ugošćava Festival MIK, učinit će to u ponedjeljak, 24. lipnja, dok u utorak, 25. lipnja mikovce čeka Novalja, a večer kasnije umaška publika. U gradu rođenja – Rijeci, MIK će pjevati u četvrtak, 27. lipnja, a onda karavana kreće put Gračišća na čijem će glavnom trgu u petak, 28. lipnja biti upriličena generalna proba, a u subotu 29. lipnja i finalna večer. 

– Mik će u Gračišću pjevati na blagdan sv. Pavla, a ja već sad koristin priliku da sve ljubitelje ovoga lipoga i našega festivala pozoven u Gračišće, kako mi to volimo reći – malu općinu za velike fešte. Mi smo pronti za finale i bil nan je cilj dobiti tu finalnu večer još pred sedan lit, kad je MIK prvi put doša u našu općinu. Već san onda reka – dok san ja načelnik, bit će MIK-a u Gračišću, jer san mišljenja kako je šesti misec u Gračišću bez MIK-a već postal nezamisliv. Izbori su prvo, ne znan ako ću ja opet biti zibran, ma MIK će finalno kantati na gračaškom trgu, kazao je Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća.

Andrej Baša, direktor Festivala, dodao je da je Gračišće dobitnik šest nagrada za najboljeg domaćina i kako je ovogodišnja finalna mikovske večer logičan slijed tih nagrada.

– Festival iduće godine slavi 50. rođendan, što ga čini jednim od najstarijih hrvatskih festivala. U jubilarnoj 50. godini red je da MIK proširi malo svoj radijus kretanja. Naime, to je festival otoka, Kvarnera i Istre, a Istra se proteže u tri države pa je lako moguće da iduće godine mikovci krenu i put Italije. No, o svemu više kad za to dođe vrijeme, rekao je Baša, spomenuvši kako će MIK 2014. godine donijeti još pokoje iznenađenje. Do tada, treba svoje otpjevati ovogodišnji, a koliko smo uspjeli saznati, u njegovoj se konkurenciji nalazi 20 kompozicija. O tome tko ih je napisao, a tko će ih izvoditi, direktor Festivala govorit će za desetak dana (Slavica MRKIĆ MODRIĆ/NL)

 


 


Podijeli: Facebook Twiter