45 milijuna funti za Tizianovo remek-djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije britanske galerije uspjele su prikupiti 45 milijuna funti (72 milijuna dolara) da bi otkupile važno djelo talijanskog renesansnog majstora Tiziana i tako sprijecile nacimanje najvece svjetske privatne zbirke starih majstora, piše britanski Guardian.

Izuzetno važno ulje na platnu "Diana i Callisto" londonska Nacionalna galerija i Nacionalna galerija Škotske kupile su iskljucivo zahvaljujuci izvanrednoj velikodušnosti svojih brojnih donatora, kazao je direktor Nacionalne galerije u Londonu Nicholas Penny.

"Nismo se obratili vladi za pomoc, vec smo za prikupljanje 25 milijuna funta potrebnih za kupnju te slike odlucili iskoristiti pologe svojih brojnih donatora u rasponu od 100 funti do 500 tisuca funti", kazao je Penny. Nacionalna je galerija i ranije posezala u svoje rezerve, ali nikada u ovako velikom iznosu, napomenuo je.

Akvizicija Tizianove slike iz 16. stoljeca uslijedila je nakon akvizicije slike "Diana i Actaeon" kupljene 2009. za iznos od 50 milijuna funti. "Te su dvije slike više od stotinu godina smatrane najvažnijima medu djelima starih majstora u rukama britanskih privatnih kolekcionara", kazao je Penny.

Slike, smatrane najvecim Tizianovim remek-djelima, galerijama je ponudio Vojvoda od Sutherlanda za iznos od po 50 milijuni funta, ili trecinu njihove procijenjene vrijednosti, ali je nakon pregovora ipak pristao nešto spustiti cijenu druge.

Rijec je o slikama iz ciklusa radova tog majstora za španjolskog kralja Philipa II. nastalih izmedu 1556.-1559., a bit ce naizmjenicno izlagane u Londonu i Edinburghu. Tim je akvizicijama spašena zbirka Bridgewater, najveca privatna zbirka starih majstora u svijetu, izložena od 1945. u Nacionalnoj galeriji Škotske.

Rekordna cijena za neko djelo starih majstora postignuta je na dražbi u aukcijskoj kuci Sotheby's 2002., kada je Rubensov "Masakr nevinih" prodan za 49,5 milijuna funti, ili 76,2 milijuna dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter