45. Čakavski sabor: Laureati S. Čeh i P. Bolković

Laureati na pozornici
Laureati na pozornici

Na svečanoj priredbi "Praznik našega zajika", proglašeni su i nagrađeni najbolji mladi pjesnici i recitatori 45. Čakavskog sabora u Žminju. U konkurenciji pjesnika prvo mjesto osvojila je Stefani Čeh, učenica šestog razreda OŠ Vladimira Nazora, Potpićan s pjesmom "Koluri" i pod mentorstvom Dalibora Švića.

Drugo mjesto pripalo je Katarini Rudan, 6. razred OŠ "Vladimir Gortan" Žminj za pjesmu "Grdo vrime", a njena je mentorica bila Marija Plenko. Bronca je došla u ruke Ani Senčić, također učenici šestog razreda ali iz OŠ Viktora Cara Emina Lovran, područne škole Eugena Kumičića iz Mošćeničke Drage za pjesmu "Bura" kojoj je mentorica bila Maja Barković.

Kako je izvijestila književnica i urednica "Modre laste" Željka Horvat-Vukelja prosudbeno povjerenstvo imalo je težak zadatak. Na natječaj je pristiglo 147 pjesma iz 30 škola, a povjerenstvo je za nastup na završnoj priredbi odabralo 52 pjesme odnosno 48 mladih pjesnika iz 28 škola.

- Sve 52 pjesme nalaze se u zbirci  "Kako ča zvoni va Žminje 2013", a samo tri su nagrađene, rekla je Horvat-Vukelja dodavši i da je uručena nagrada za pjesmu duhovnog nadahnuća "Kameni križi", autorice Petre Skokandić, 8. razred OŠ Ante Curać-Pinjac Žrnovo (mentor Ivan Fabris) te pet pohvala - Korini Scropetta, 1. raz. OŠ Ivan Goran Kovačić Ćepić, područna škola Kršan za pjesmu "Vetar" (mentor Mirjana Rabar), Mariju Blaškoviću, 6. raz. OŠ Vladimira Gortana Žminju za pjesmu "Muore" (mentor Marija Plenko), Ireni Ujčić, 3. raz. OŠ Vladimira Gortana Žminj za pjesmu "U našem dvoru" (mentor Suzana Deltin), Mateju Hekiću, 6. raz. OŠ Vladimira Gortana Žminj za pjesmu "Jakof" (mentor Marija Plenko) te Matei Galant, 8. raz. OŠ Vladimira Nazora Pazin za pjesmu "Deštin" (mentor Martina Šajina Ivetić).

I natječaj za recitatore iznjedrio je najbolje. Prosudbeno povjerenstvo na čelu s prof. Milanom Medakom na završnu je priredbu pozvalo 24 mlada recitatora, a za najboljeg među njima proglasila Patrika Bolkovića, učenika 8. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Krnice za recitaciju "Govore da nisan fin" Mate Balote. Njegova je mentorica bila Romana Percan.

Drugo mjesto pripalo je Ani Floričić, 7. razred OŠ Šijana Pula za recitaciju Josipa Bepa Cveka "Ča" pod mentorstvom Branke Cvek, dok je trećeplasirana bila Nela Čupić, 2. razred OŠ Vidikovac Pula za recitaciju Tončija Marovića "Šporki roko" (mentorica Bojana Manzin).

I u ovoj su se zahtjevnoj kategoriji dijelile pohvalnice, a nju su osvojili Silvia Žanja, 8. raz. OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić za recitaciju Mirele Vidak " Ruke ud mojega oca" (mentorica Davorka Vadanjel), Lara Jurić, 5. razr. OŠ Vladimira Gortana Žminj za recitaciju Marije Blagonić "Ki je šegaviji" (mentorica Martina Marčeta) te naposljetku Bruno Pendić, 2. raz. OŠ Vidikovac Pula za recitaciju Dinka Š. Kalca "Moje selo" (mentor Bojana Manzin).

Svi nagrađeni učenici, uz veliki aplauz publike, dobili su i uokvirenu repliku "žminjskog rečina", poklon savičentske zlatarnice "Claudia- zlato", a Stefani Čeh ovjenčala se i "Zlatnim perom", tradicionalnom nagradom Općine Žminj za najbolju pjesnikinju koju joj je uručio načelnik Žminja Aldo Bančić.

Standardno, 45. Čakavski sabor u Žminju okončan je pjesmom i druženjem, a kako već to obično i biva započeo podizanjem čakavske zastave i svetom misom na staroslavenskom jeziku. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter