42 zemlje pozvale na ukidanje smrtne kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvjerene u potpunu nehumanost smrtne kazne, 42 europske zemlje, među kojima i Hrvatska, potpisale su zajednički poziv na ukidanje kapitalne kazne, istaknuvši da pravda koja ubija nije pravda i iskoristile su prigodu obilježavanja Svjetskog dana protiv smrtne kazne da ponove svoju potpunu posvećenost pokretu za njezino ukidanje u Europi i širom svijeta, objavilo je u četvrtak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Smrtna kazna nije samo nepodnošljiva uvreda ljudskom dostojanstvu, već je i njezina primjena povezana s nizom kršenja ljudskih prava osuđenika i njihovih obitelji. Pri tom, smrtna kazna nema pozitivnog učinka na sprečavanje zločina ili sigurnost te ni na koji način ne popravlja štetu nanesenu žrtvama i njihovim obiteljima", navodi se u zajedničkom pozivu na ukidanje smrtne kazne.

Smrtna kazna je danas gotovo potpuno ukinuta u Europi zahvaljujući prosvijećenoj raspravi i stalnoj razmjeni ideja među zemljama i društvima. Vijeće Europe i Europska konvencija o ljudskim pravima bili su katalizator tog regionalnog trenda udaljavanja od smrtne kazne te su omogućili njegovo daljnje širenje. Stupanje na snagu Protokola 13 spomenute Konvencije (Protokol o ukidanju smrtne kazne u svim okolnostima) prije 10 godina odličan je primjer.

"Snažno pozivamo zadnju državu u Europi koja još primjenjuje smrtnu kaznu da se pridruži globalnom moratoriju na smrtnu kaznu kao prvom koraku prema njezinu ukinuću", navodi se u pozivu. Bjelorusija je posljednja europska zemlja koja primjenjuje smrtnu kaznu. Danas samo 50-ak zemalja i dalje dopušta smrtnu kaznu, dok je taj broj prije dvadeset godina bio gotovo dvostruko veći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter