401 street race: Festival konjskih snaga u srcu Istre

Rekorder - Marin Buličić
Rekorder - Marin Buličić

Trogiranin Marin Buličić pobjednik je devetog izdanja ulične utrke "401 street race", koja se minulog vikenda održala na državnoj cesti Žminj-Kanfanar. U posljednjoj vožnji, već duboko u noćnim uvjetima, Buličić je svojom monstruoznom Opel Calibrom postavio rekord, odvezavši 401 metar dugu dionicu za svega 9,708 sekundi, čime je popravio prošlogodišnje vrijeme Edvarda Galića i njegovog tisuću "konja" snažnog Chevrolet Malibua za pune dvije desetinke.

Najbrži istarski vozač bio je Pazinjan Roland Šuran, koji je u snažnom Ferrariju F430 pobijedio u klasi od 12 sekundi, ostavivši iza leđa Suada Mešetovića u brutalnom Opel Kadettu i Esada Bolea u prestižnom Porscheu 911. Iskusni trkač Denis Močibob slavio je svojom "nabrijanom" Hondom Civic u klasi od 14 sekundi, pobijedivši u uzbudljivoj finalnoj vožnji Sanjina Nadišića u kartingu. 

Zanimljiva je bila i klasa od 11 sekundi, u kojoj je dominirao Zdravko Minković u "jugu" s dva motora.

Mnogobrojne posjetitelje zabavljao je i zanimljiv popratni program, poput utrka oldtimera, natjecanja vozača šlepera koji su po završetku pokazali kako se s gorostasima rade krugovi u mjestu, a sposobnost vožnje prikazali su motociklisti koji su se međusobno nadmetali, otkačeni mađarski kaskaderi i sjajni hrvatski moto freestyler Matija Podhraški.

Nedaleko od staze održana je izložba tuniranih automobila i prigodno natjecanje u ljepoti prerada, tzv. "street style competition". Automobili su bili posloženi u tri klase, pa je u kategoriji "mini" slavio Daniel Šaina za svoju Hondu Civic coupe, u "Pro" Fabio Veranić za svoj Fiat Seicento, dok je u "extremu" uvjerljivu i zasluženu pobjedu odnio Dominik Bošnjak za tuning Opel Calibre, uređene do najsitnijeg detalja, sa zavidnim performansama i audio ozvučenjem.

Nagradu "best of show" osvojio je Veselin Barac za tuning Golfa Rallye. Malo dalje, održano je natjecanje u glasnoći audio komponenti, gdje je izmjereno 157,5 decibela iz zvučnika Jana Zadnikara.

Uz sva spomenuta zanimljiva natjecanja, publiku je kako se čini najviše zaintrigiralo pranje vozila. Ali ne bilo kakvo, već "sexy car wash", plesni nastup dviju atraktivnih "peračica" uz spužvu, pjenu i dakako, vrlo oskudnu odjeću.

Nakon svega, organizatori, Udruga "Ulična utrka Žminj", nisu skrivali zadovoljstvo uspjehom manifestacije i najavili jubilarno deseto izdanje žminjskog street racea u prvom vikendu listopada dogodine. (Napisao i snimio Krešimir TADIJIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter