400 policajaca osigurava gay paradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U gay paradi, koja ce se u subotu od 14 do 17 sati održati u središtu Splita, policija ocekuje oko 200 sudionika za ciju ce se sigurnost brinuti oko 400 djelatnika interventne policije iz osam policijskih uprava, receno je na konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

"Policija se za taj dogadaj, koji je procijenjen kao skup visokog rizika, pripremala protekla tri mjeseca. Ništa necemo prepustiti slucaju", rekao je nacelnik Sektora policije Slobodan Marendic i dodao da su poslovnim i ugostiteljskim objektima koji su na putu kojim ce se kretati parada savjetovali da u to vrijeme budu zatvoreni, a kaficima da pice poslužuju u plasticnim cašama da u slucaju izgreda ne bi bilo uništavanja imovine.

Osim što ce u Splitu toga dana biti poprilican broj policajaca u odorama, ali i u civilu, cijelo ce vrijeme paradu snimati nekoliko kamera. Sudionike Parade ponosa, koja se u Splitu održava prvi put, policija ce cuvati prije parade, tijekom i nakon nje, porucila je Policijska uprava.

"Sva okupljanja koja ne utjecu na sigurnost skupa i ne šalju nasilne i nesnošljive poruke nece biti tretirana kao nasilan dogadaj. Sve cemo uciniti da sprijecimo nerede", dodao je Marendic. Novinare je zanimalo kako je nepoznati mladic u cetvrtak na Narodnome trgu uspio srušiti pano kojim se najavljuje subotnja parada iako su ondje bila cetvorica policajaca.

Marendic je odgovorio da je to pojedinacni izgred i da su policajci pomogli aktivistima da se pano podigne. Dodao je da propusta možda ima, ali sutra ne ocekuje vece izgrede.


Podijeli: Facebook Twiter