400 gljivara na Smrckijadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okupljanjem na umaškoj Novoj obali, vi od 400 gljivara krenulo je u potragu za smrccima. Naime, ovogodišnja Smrckijada pocela je u petak edukativnim predavanjima, a u subotu se održalo natjecanje u branju gljiva - posebice smrcaka (morchella).

Samoborsko društvo Suncanica imalo najviše vrsta ubranih gljiva, a najljepšu su gljivu škriplin pronašli su clanovi GD Martincica iz Labina. Najveci primjerak smrcka pronašli su ?ino Tankovic i Aldo Šegon iz banjolske Suncanice. Priznanja za najljepše gljivarske štapove pripala su GD iz Labina, Ljubljane i Umaga.

U meduvremenu su pripremljena jela od gljiva, šparuga, mesa i drugih pripravaka sjedinjena u primorsku i kontinentalnu kuhinju Hrvatske koja su nudena gljivarima i ostalim posjetiteljima. Naime, vrijedna kuharska ekipa je u tri velika kotla za kuhanje zgotovila oko 600 litara gljivarskog kotlica u kojima se našlo desetak vrsta gljiva. U rekordno kratkom vremenu nestalo je više od 550 porcija koje su uz dobru kapljicu pica pojeli sudionici 7. Smrckijade. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter