40. rodendan "Ulice Sezam"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istoga dana kada je prije cetrdeset godina emitirana prva epizoda - 10. studenoga - premijernom epizodom nove sezone bit ce proslavljen 40. rodendan "Ulice Sezam", djecje emisije koja se prikazuje u više od 120 zemalja u svijetu. Emisija, koju u Hrvatskoj tijekom vikenda u jutarnjem terminu prikazuje RTL televizija, najpoznatija je po lutkama koje je stvorio Jim Henson.

U posebnoj epizodi najdugovjecnije djecje emisije na svijetu nastupit ce i posebna gošca, prva dama Amerike Michelle Obama. No, ona nije prva prva dama koja je posjetila "Ulicu Sezam", prije nje to su ucinile i Laura Bush te Hilary Clinton. Osim gostovanja gospode Obama, prva emisija obljetnicke sezone imat ce novu špicu i novi tematski blok. No i u novoj sezoni "Ulica Sezam" ce i dalje djecu uciti novim rijecima i brojkama, a pozabavit ce se i prirodom. "My World is Green & Growing", odnosno "Moj svijet je zelen i raste" dvogodišnji je program osmišljen da djecu nauci pozitivnom odnosu prema prirodi, ali i proširi njihovo znanje o svijetu koji ih okružuje.

Nezavisna istraživanja pokazala su da "Ulica Sezam" poboljšava kognitivne sposobnosti, djecu uci poštovanju i ponašanju u društvu, a ujedno ih priprema za školu. Petogodišnjaci koji su emisiju gledali kao dvogodišnjaci pokazali su puno bolje znanje u matematici i imali su bogatiji rjecnik od djece koja nisu gledala emisiju.

Osim što je izrazito edukativna, "Ulica Sezam" je i duhovita. Humor koji nudi jednako vole djeca i njihovi roditelji. Najpopularnije su njihove parodije na popularne serije za odrasle, a jedna od posljednjih je ona na nagradivanu seriju "Momci s Madisona". Osim americke, postoje i brojne druge verzije "Ulice Sezam" od kojih je svaka prilagodena djeci iz zemlje u kojoj se prikazuje.


Podijeli: Facebook Twiter