40 mil. kn godišnje za sigurniji promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlovic i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u utorak su potpisali Ugovor o financiranju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. i opremanju prometne policije, cime se Centar za vozila obvezao izdvajati oko 40 milijuna kuna godišnje u iducih deset godina za sigurnost prometa.

U priopcenju se navodi da ce novcani iznos varirati iz godine u godinu s obzirom na to da se radi o osam posto od sredstava ostvarenih u jednoj godini u obavljanju usluga tehnickih pregleda i registracije vozila, kao i drugih poslova koji se obavljaju u stanicama za tehnicki pregled vozila.

Dobivena sredstva prvenstveno ce se utrošiti za opremanje prometne policije uredajima i opremom za nadzor cestovnog prometa, kao i za druge preventivne aktivnosti i aktivnosti planiranih nacionalnim programom.

Centar za vozila Hrvatske prvi je s MUP-om potpisao takvu vrstu ugovora što predstavlja vrijednu kariku u dostizanju programom postavljenih ciljeva medu kojima je i smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrecama za 50 posto u odnosu na stanje u 2010. godini, odnosno smanjiti broj poginulih za polovicu, s 426 u 2010. na 213 u 2020. godini.

U najnoviji Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa implementirana su svjetska i europska kretanja u podrucju sigurnosti cestovnog prometa odnosno uskladen je s 4. akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja clanica EU-a i Desetljecem akcije Ujedinjenih naroda.


Podijeli: Facebook Twiter