40 istarskih maslinara u "Flos Olei 2010"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak cetrdeset istarskih maslinara, najveci broj do sada, uvršteno je u ovogodišnji renomirani talijanski vodic kroz maslinova ulja Flos Olei 2010, zbirku koja šestu godinu zaredom donosi cjelovitu sliku o vodecim svjetskim silama u proizvodnji maslinovog ulja.

Cestitke im je na jucerašnjoj svecanosti u novootvorenoj Agrolaguninoj kušaonici uputio Marko Oreggia, enogastronom, jedan od vodecih svjetskih autoriteta za maslinova ulja i utemeljitelj ovog vodica koji je svoje dosadašnje ime L'Exstravergine i odabir najboljih proizvoda maslinarstva od ove godine nastavlja pod novim, "cvjetnim" nazivom.



Oreggia je pohvalio dosadašnje uspjehe istarskog maslinarstva, ali i podsjetio maslinare da se pripreme na zahtjevan izlazak na medunarodno tržište.

U ovogodišnji je vodic uvršteno više od šesto maslinovih ulja iz 40 zemalja s pet kontinenata. Rekordan broj istarskih maslinara predstavlja izuzetno vrijedan rezultat jer je Istra, uz Toskanu, druga regija u svijetu po broju uvrštenih ekstradjevicanskih ulja u sam vodic, više od Andaluzije, Kalifornije, Francuske, Grcke, Turske i Portugala.



Istarski su maslinari ostvarili znacajne rezultate i po broju bodova jer je cak deset njih postiglo 90 i više bodova od maksimalnih 100. Oni su: OPG Beletic - Al Torcio, OPG Nicoletta Balija, Franco Basiaco, Sandi Chiavalon, Klaudio Ipša, Lorenzo i Livio Belci - Meloto, Meneghetti, Olea B.B., Antonio Pastrovicchio-Tonin i Giancarlo Žigante.

Posebno priznanje dodijeljeno je Nicoletti Balija iz istoimenog OPG-a koji se ove godine kao jedini hrvatski predstavnik našao u tablici TOP 20 vodica osvojivši titulu "Srdacne uljare".


Podijeli: Facebook Twiter