40 godina rada Vesne Girardi Jurkic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva sveska casopisa Histria antiqua posvecena 40. obljetnici znanstvenog rada dr. Vesne Girardi Jurkic predstavljena su u svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile.

- Govoriti o stvaralackom i znanstvenom radu dr. Girardi Jurkic nije lako. Ona je napisala tisuce znanstvenih radova, obnašala je brojne dužnosti, vodila brojna znanstvena istraživanja, predaje na sveucilištima u Puli, Rijeci i Zagrebu, kazala je dr. Klara Buršic Matijašic.

Dr. Robert Matijašic prisjetio se svojih pocetaka u arheologiji, kada je dr. Girardi Jurkic bila ravnateljica Arheološkog muzeja Istre.

- Pokrenula je brojna znanstvena arheološka istraživanja, organizaciju raznih seminara i simpozija, a medu ostalima i izdavanje casopisa Histria antiqua.

- Nemoguce je sažeti o cemu govori ta obimna i u fizickom smislu nekoliko kilograma teška Histria antiqua u dva sveska. Na više od tisucu stranica o njoj i njezinome radu objavljen je 91 prilog autora iz 29 gradova iz 17 zemalja s tri kontinenta. To samo pokazuje koliko je cijenjena, rijec je o svestranoj arheologinji te osobi iz javnog života, kazao je dr. Ante Rendic Miocevic.

Dr. Vesna Girardi Jurkic rekla je da je nemoguce sažeti što je sve radila i cime se sve bavila. Sjetila se svojih pocetaka 1968. godine, kada su u AMI-ju bila zaposlena svega tri arheologa, te teških pocetaka, ali i velikog entuzijazma koji ju je uvijek pratio.

- Bila sam i najmlada ravnateljica muzeja u bivšoj državi, s trideset i nešto godina. Ljubavlju prema povijesti nadahnula me majka Marija Lorencin Girardi, profesorica povijesti, koja mi je stalno citala i pricala mitove, price, neprestano me ucila. Dakako, nije uvijek sve bilo lako, no radila sam što volim i što me i dalje nadahnjuje, kazala je dr. Girardi Jurkic.

Govorila je o Areni i tome što je s njome napravljeno i napomenula da ona smatra da spomenik nije napravljen sa svrhom da bude spomenik, vec da je "napravljen od covjeka da služi covjeku".


Podijeli: Facebook Twiter