40 godina kulturnog centra u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži danas je u koncertnoj dvorani "Kaštel" uprilicio svecanost u povodu obilježavanja 40 godina od svog osnutka, a protokolarni dio programa, koji se odvijao pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, okupio je brojne uzvanike. Ovom je prigodom Erika Krpan, muzikologinja i suradnica MKC HGM-a, predstavila monografiju "Medunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu 1969.- 2009." autorice Marijane Pintar.
- Hrvatska glazbena mladež jedna je od najzahvalnijih clanica medunarodne federacije Jeunesses Musicales International, a grožnjanski centar njezin je najbolji projekt do sada ostvaren na svjetskoj razini, istaknuo je Blaško Smilevski, generalni tajnik JMI- ja, te podsjetio da je cilj ove institucije razvoj mladih putem glazbe, ali i ustrajanje u razvoju njihovih života i osobnosti. "Grožnjan je jedinstveni primjer takvog procesa i kao takav on je od neprocjenjive vrijednosti. Spoj glazbe i druženja, edukacije i kreativnosti, no i prirode i arhitekture, cini ga bezvremenskim prostorom", zakljucio je on.
S njim se složio i Berislav Šipuš, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži. "To je jedinstveni kontakt glazbe i prostora, umjetnosti, ljudi kreativnog duha, tišine, ucenika i ucitelja, nade, no i utopije i uspomena", veli, izmedu ostalog, Šipuš.
Cestitke i podršku daljnjem radu centra iskazao je i Srecko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture RH zaželivši centru barem još toliko godina. Isto je ucinio, podijelivši pritom svoje uspomene na suradnju s centrom, i Tilmann Boetticher, predstavnik centra JMI-ja u Weikersheimu, dok je uvodnu rijec dao Rino Duniš, nacelnik Opcine Grožnjan.
U prvom dijelu programa predstavljen je film "Grožnjan: San i sjecanja" Zvonimira Ilijica, a nakon protokolarnog dijela održan je koncert svjetski priznatog glazbenika Edina Karamazova.  U crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije nastupio on je uz gitariste Darka Pelužana, Tomislava Ribicica i Srdana Berdovica. Na repertoaru su bile kompozicije L. Brouwera, J. S. Bacha, A. Part i C. Domeniconija.


Podijeli: Facebook Twiter