40 godina bujskog 'digitrona'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik jubilej, 40 godina prvog europskog džepnog kalkulatora, proizvoda Digitrona Buje, proslavljen je u rijeckom muzeju informatike Peek&Poke. Posjetitelji su mogli razgledati prigodnu izložbu u cast najpoznatijeg ex Yu sinonima koji i nakon cetiri desetljeca "suvereno vlada svim digitronima".

Povjesnicar i publicist Kristian Benic ispricao je kako je uopce moglo doci do toga da ovo malo istarsko mjesto bude 1971. godine ucrtano na silicijsku kartu informatickog svijeta. Benic se dotaknuo i još uvijek nerazriješenog misterija oko izrade prvog bujskog digitrona DB800.

U Novom listu i Glasu istre u lipnju 1971. objavljena je vijest da je u Digitronu Buje nastao prvi europski džepni kalkulator, za koji vec postoje osigurane narudžbe za tržište, a cinjenica je da je Texas Instruments tek tri mjeseca kasnije u SAD-u službeno predstavio cipove na kojima se DB800 temelji.

Ovu bizarnost istaknuo je i Tomislav Talan, vlasnik najveceg dijela kolekcije starih kalkulatora u Peek&Pokeu, izrazivši skepsu zbog nesuglasja koje postoji ne samo oko trenutka nastanka prvog, vec i kasnijih modela digitrona iz Buja.

Filozofkinja Darija Jadreškic govorila je o racunarskom modelu u filozofiji, a proslavljeni slovenski multimedijalni umjetnik Vuk Cosic vodio je nagradnu igru kombiniranja rijeci uz pomoc brojki na digitronima.

Svecano je otkrivena fotografija, pronadena u bujskom Digitronu, koja prikazuje Josipa Broza Tita kako prima svoj digitron DB800, a razrezana je i prigodna torta u obliku digitrona.

Posjetitelji su imali priliku zaigrati i najišcekivaniju racunalnu igru u povijesti 'Duke Nukem Forever', ali i sva prethodna izdanja ove igre, ciji je nastavak dosad toliko puta odgadan da je postao urbanim mitom. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter