4. Pazi što jedeš: Jeftino i jednostavno, a zdravo!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazite što jedete, to je jako bitno, za nas, za našu budućnost, za našu djecu, poručio je roditeljima chef David Skoko iz Banjola, hrvatska kulinarska zvijezda, pripremajući zdrave obroke za djecu posljednjeg dana 4. manifestacije "Pazi što jedeš" u Domu Hrvatskih branitelja u Puli.

U subotu je manifestaciju Etnografskog muzeja Istre iz Pazina i "Istarskog eko proizvoda", udruge registriranih eko-proizvođača, pohodilo mnoštvo posjetitelja s namjerom da kupe nešto od obilja ponuđenih prehrambenih i drugih proizvoda iz domaćeg uzgoja i radinosti, ali i da bi poslušali mnoštvo zanimljivih predavanja i, naravno, uživo gledali Skokova kulinarska umijeća.

- Ako imamo mogućnost koristiti lokalne namirnice, onda je to veliki plus, a ako smo u mogućnosti proizvesti vlastito, onda je to još bolje. No, činjenica je da je to danas teško pa ljudi čitajući deklaracije na proizvodima u trgovinama paze što jedu, rekao je vrsni kuhar banjolskog restorana Batelina David Skoko.

U drugoj su se dvorani održavala predavanja o prehrani, tradicijskom kuharstvu i o uzgoju hrane. Istaknimo zanimljivo predavanje koje je pod nazivom "Tradicijske prehrambene navike u Istri - Jesmo li danas deblji nego nekada?" održala dr. sc. Ivona Orlić iz Etnografskog muzeja Istre, a koje se temelji na istraživanju s 23 kazivača iz Istre.

- Pršut je nekada služio samo za prodaju, a u domaćinstvima se eventualno jela špaleta, rekla je Orlić.

Jedina sličnost u prehrani nekada i danas je svečani ručak koji se sastojao od juhe i domaće tjestenine tipa fuži sa šugom. Razlika je što se to danas puno češće jede, a ne kao nekada samo u rijetkim i posebnim prilikama, te to što šugo odavno nije isključivo od piletine. (NAPISAO Zvjezdan STRAHINJA/SNIMIO Neven LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter