4 osnovna pravila brzinskog cišcenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olakšajte si svakodnevne poslove cišcenja i pobrinite se da ono što krace traje. Zanima vas kako kucu ocistiti nabrzaka? Cetiri osnovna pravila olakšat ce vam svakodnevne muke (a i one velike kojima se pozabavimo jednom tjedno ili svaka dva tjedna).

1. Budite organizirani i imajte sva potrebna sredstva blizu sebe
Kantu za vodu, spužvice i krpe, sredstva za cišcenje držite na preglednom i lako dostupnom mjestu. Kao što radnici, primjerice na gradilištu, imaju pojas s alatom da bi im on stalno bio pri ruci, tako i vi morate imati lako dostupan "alat" za cišcenje, što znaci da bi, kad krenete cistiti, bilo dobro da sva potrebna sredstva stavite u jednu kanticu ili lavor i ponesete ih sa sobom.

To je osobito pametno ako imate veliku kucu. Zamislite samo da se sobarice u hotelima moraju nakon svake sobe vracati u spremište po odredeno sredstvo ili krpu. Isto tako zaboravljanje odredenog sredstva za cišcenje ili njegovo odlaganje nakon što ste ga upotrijebili, pa vracanje da ga ponovo uzmete, nepotrebno oduzima dragocjeno vrijeme. To se možda cini kao dvije ili tri minute, ali pomnožite to s brojem puta koliko ste to ucinili i vidjet cete da možda tako gubite mnogo vremena.

Prihvatite ovo pravilo i vidjet cete da cete uštedjeti na vremenu i energiji. Napravite i popis (može to biti i mentalni popis) zadataka cišcenja koje morate obaviti. Sami odlucite što je prioritet.



2. Cistite od vrha prema dnu
Ovo se pravilo primjenjuje na sve što cistite u svom domu. Nije bitno radi li se o detaljnom cišcenju ili površinskom održavanju. Svakog se posla uhvatite od vrha prema dnu. Ovo se odnosi i na cišcenje frižidera, brisanje prašine s polica, pranje kuhinjskih elemenata, prozora - uvijek cistite od vrha i napredujte prema dnu. Što znaci - podovi su zadnji.

Zašto s vrha? Zato što je zakon gravitacije jako jednostavan - sva zmazanoca i prašina padaju prema dolje dok cistite. Možda ste jedna od onih žena koja prvo usisava, no to nije pametno. Prvo obrišite prašinu, a tek onda usisavajte jer usisavac uvlaci prašinu i prljavštinu, osim ako nemate onaj koji izbacuje zrak natrag van.

Cišcenje na vrhu vas isto tako tjera da više pažnje obratite na stropove, vrhove zidova, vrata i okvira vrata. To su cesto podrucja koja previdimo jer više pažnje obracamo na stvari koje su u razini naših ociju. Cišcenje od vrha prema dnu tjera nas da obratimo pozornost na cijelu prostoriju i temeljitije je pocistimo. Osim toga, i organiziraniji smo nego da cistimo malo gore, malo dolje, a time se isto štedi vrijeme.

3. Prostoriju obradite kružno i bavite se jednom po jednom
Kod cišcenja svaki je korak bitan, iako se možda ne cini tako. Što ste neorganiziraniji i što se više razletite na više strana, to cete lošije obaviti posao. Napravite plan i držite ga se. S cišcenjem krenite s jedne strane prostorije i napredujte prema drugom kraju. Tako vam ništa nece promaknuti i drugi put cete imati manje posla i sve cete brže obaviti. I nemojte zaboraviti gdje ste stali ako zazvoni telefon ili morate dovršiti rucak.

4. Nemojte cistiti ono što je vec cisto
Možda vam se ovo cini ocitim, ali ljudi cesto neka podrucja u kuci previše ciste. Primjerice, koliko vas ocisti cijela balkonska vrata kad primijeti otisak prsta ili ruke na njima? Cesto mislite: "Pa ne oduzima mi toliko više vremena da ocistim cijela vrata. Nekoliko minuta više". Ali zapamtite - nekoliko minuta za ovo, nekoliko minuta za ono i vrijeme se  nakupilo. Ocistite samo zaprljani dio i krenite dalje. Možete uštedjeti sate ako ocistite samo zaprljano podrucje, a preko drugih prodete samo vlažnom krpom.

Primjerice, ne morate stalno prašinu brisati antistatickim ili nekim drugim sredstvom za cišcenje. Za održavanje je dobra i antistaticka peruška za brisanje prašine s teleskopskom drškom, a prašinu detaljno obrišite/operite jednom u dva tjedna. Još jedan primjer: ako u kuci imate tuš ili kupaonicu koju rijetko koristite - pa necete je valjda svaki put detaljno cistiti? Samo je malo prebrišite univerzalnim sredstvom za cišcenje i ona ce biti spremna za upotrebu.


Podijeli: Facebook Twiter