4. Istra gourmet tour 2016

Delicije s tanjura restorana "Brancin da Nino" (N.O.R)
Delicije s tanjura restorana "Brancin da Nino" (N.O.R)

U sklopu 4. Istra Gourmet toura 2016., preksinoć se, sa svojim kulinarskim umijećima predstavio rovinjski restoran "Brancin da Nino" u vlasništvu Antona Fariša. Riječ je  o najstarijem rovinjskom registriranom restoranu iz 1903. godine, za koje je današnji vlasnik Fariš, zahvaljujući starim fotografijama i saznanjima uvjeren da datira još iz 1895. godine. Kroz povijest restorana je mijenjao je vlasnike i nazive. Za vrijeme Italije zvao se "Le Trionfo", iza 2. svjetskog rata preuzeo ga je rovinjski ugostitelj Tomo Brstilo kada i mijenja naziv u "Riblji restoran".  Neko vrijeme je i u vlasništvu tvrtke Učka iz Pazina, da bi opet ugostitelj iz Rovinja Pepo Lavižati 1971. godine vratio naziv u "Riblji", a deset godina kasnije, nakon renoviranja postao "Brancin". Upravo, "Brancin da Nino", njegovo je posljednje i prepoznatljivo ime koje od 1995. godine nosi zahvaljujući vlasniku Antonu Farišu. Uz promjene vlasnika i naziva konstanta koja ostaje je ponuda specijaliteta kuće- a to su plovi mora i riba.

Za prvo predstavljanje na Istra Gourmet touru, shodno svojim adutima, uz mesni ponuđen je i riblji meni. Sva jela pratila su i bijela vina "Panjoka" te Vivodin crni teran, dok je za malinovo ulje bio zadužen proizvođač Dobravac i sam Fariš.

Mesni meni sastojao se od istarskog hladnog pjata (pršut, sir s tartufima, kobasicama od boškarina, sušenim rajčicama, šparugama), za glavno se jelo služila ledvica u proljetnom umaku, dok je slatki desert  bila tradicionalna fritula  u karameliziranom umaku. Što se pak tiče, ribljeg menija uživalo se u predjelu "morski ples"-črni rižoto s koromačem, dok je glavno jelo bio rombo u mediteranskom umaku. Točka na i , bila je pita sa šumskim voćem i sirom. Od voditeljice kuhinje Slađane Božić, koja nije željela odati sve svoje kulinarske tajne, ipak doznajemo da se kroz sve tanjure provlačila priobalna biljka motar ( nekad često korištena umjesto blitve) kao i ostalo mediteransko bilje- koromač, rokula i šparoga.  Ugodno iznenađenje kuće bio je domaći kruh od sipa.

   Inače, 4.Istra Gourmet tour, koji će već slijedećeg puta, odnosno 2. svibnja  gostovati u pulskoj Pješćanoj uvali i u restoranu "Škuža", organizira Hrvatska obrtnička komora Obrtnička komora Istarske županije.

N. O. R.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter