4 godine zbog uzgoja marihuane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog uzgoja marihuane talijanski državljani, Marcello Domenico Di Cianni (47) iz Trsta i Marina Flank (44) iz Gorizie, nepravomocno su osudeni na po dvije godine zatvora.

U istom predmetu za uzgoj marihuane bila je optužena i 19-godišnja kcer drugooptužene Flank, koju je pak sudsko vijece pulskog Županijskog suda osudilo na takozvani pridržaj maloljetnickog zatvora. To znaci, kako je objasnio predsjednik sudskog vijeca pulskog Županijskog suda Zdravko Garic, da 19-godišnjakinja nece morati u maloljetnicki zatvor ako u roku od dvije godine ne pocini neko novo kazneno djelo.

Di Cianni, Flank i njezina 19-godišnja kcer bili su optuženi da su u ožujku i travnju ove godine u mjestu Vranje Selo na podrucju Vižinade, na jednoj parceli, htjeli proizvesti opojnu drogu marihuanu tako što su posijali više sjemenki u male plasticne posude za sadnice s humusom. Nakon što su uzgojili biljke do 10 centimetara visine presadili su ih na ocišcenu zemljanu površinu, a zatim su izniklu 31 stabljiku okopavali i zalijevali, i tako ih uzgojili do visine od 14 do 165 centimetara.

Optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva teretila ih je da su uzgojem dobili masu od najmanje 64.78 grama lišca marihuane. Nadalje, optužnica ih je teretila da su tijekom lipnja ove godine na istoj parceli posijali više sjemenki konoplje u 36 plasticnih posuda za sadnice iz kojih je izniklo 11 biljaka visine do pet centimetara.

Talijanima ce se oduzeti droga i predmeti koji su od njih zaplijenjeni prilikom istrage, a trojac je ujedno osloboden i troškova sudskog postupka. Protiv Di Ciannija i Flank je pritvor produljen, dok je treceoptužena 19-godišnjakinja puštena na slobodu.

Trojac je na glavnoj raspravi priznao krivnju, pravdajuci se da nisu znali da je uzgoj marihuane u Hrvatskoj kažnjiv. Treceoptužena 19-godišnjakinja sudskom je vijecu izjavila da je o tome da marihuana nije zabranjena u Hrvatskoj procitala u talijanskom dnevnom listu "Il Piccolo". Svo troje iskreno su se ispricali za kazneno djelo koje su pocinili.

"Marihuanu smo uzgajali za osobnu upotrebu. Kad pušim marihuanu time se rješavam ovisnosti o cigaretama", uvjeravao je sudsko vijece Di Cianni.

Prvooptuženi Di Cianni je uz ostalo istaknuo da su on, Flank i njezina 19-godišnja kcer u Vranjem Selu namjeravali zapoceti novi život na imanju pokojnog oca drugooptužene.

Drugooptužena Flank kazala je da se osjeca odgovorna za to što se dogodilo i kao majka, jer da je dopustila da se u sve to ukljuci i njezina 19-godišnja kcer.

"Svi optuženi su priznali da su kupili, zasadili i okopavali marihuanu. Zabluda o protupravnosti, o kojoj su optuženi govorili u svojoj obrani, nije prihvacena, buduci da je prvooptuženi kod istražnog suca govorio o tome da nije znao da je taj uzgoj toliko kažnjiv-znaci da je znao da je to kazneno djelo kažnjivo.

Sud je cijenio priznanje optuženih, njihovo korektno ponašanje pred sudom, obiteljske prilike, pa je zato kazna i umanjena. To je najmanja kazna koju je sud mogao izreci. Prvooptuženom i drugooptuženoj olakotnim je cijenjeno njihovo priznanje, ali i cinjenicu da su oboje roditelji malodobne djece.

Sud je ocijenio da je treceoptužena u vrijeme pocinjenja kaznenog djela bila pod jakim utjecajem majke, da ima potencijala da završi školovanje, i da korigira svoje ponašanje te da ce ova presuda biti dovoljna mjera upozorenja", rekao je uz ostalo predsjednik sudskog vijeca sudac Zdravko Garic. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter