3D u Areni: Pula zakoračila u treću dimenziju

3D Spider-Man u Areni
3D Spider-Man u Areni

Sinoć je prvi put u Areni prikazan prvi hrvatski 3D film "Slučajni prolaznik" Joze Patljaka, a nakon njega je na programu bio i akcijski spektakl "Čudesni Spider-Man" Marka Webba u sklopu programa PoPularne Pulice.

Kao što to inače biva kada je na programu holivudski hit, publika je u Arenu pohrlila već na projekciju domaćeg filma da bi si osigurala najbolja mjesta. Na ulazu u amfiteatar dijelio se čak šest tisuća pari posebnih naočala za 3D projekcije koje sliče najobičnijim naočalama za sunce. Impresivno je bilo vidjeti tako brojnu publiku koja s nestrpljenjem čeka 3D projekciju, a mnogi su naočale postavili na nos puno prije početka filma.

U Areni je za jučerašnje projekcije korišten jedan od najsuvremenijih projektora današnjice, uparen sa specijalnim objektivima i uređajima koji omogućuju prikazivanje 3D tehnologije. Zajedno s dorađenim neovisnim sustavom ozvučenja i specijalnim srebrnim ekranom, ove projekcije zasigurno će biti zabilježene u analima hrvatske kinematografije. U svijetu, barem po saznanjima uprave festivala, ne postoji otvoreni prostor za 3D kinoprojekcije gdje je projekcijska udaljenost veća od 70 metara, što je slučaj u Areni.

Zanimljivo je i da je pravilo da se u jednom prostoru prikazuje isključivo jedna od tehnologija, ili 2Dili 3D, no organizatori su prihvatili izazov te je preksinoć, nakon završenog redovnog programa u Areni, postavljeno specijalno platno za 3D. Platno je postavila dobro koordinirana ekipa od 30-ak ljudi pod stručnim vodstvom voditelja tehnike Veljka Ujčića, i to za samo sat i pol vremena. Kompleksni pothvat trebat će ponoviti jer je posebni srebrni ekran trebalo ukloniti nakon projekcije "Čudesnog Spider-Mana" da bi sljedećeg dana ekran bio spreman za 2D projekcije.

Prva, a samim time i povijesna 3D projekcija prvog hrvatskog 3D filma održana jezahvaljujući sustavu REALD3XL, koji je gratis ustupio Cinestar, najveći kinoprikazivač u Hrvatskoj. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter