39% gradana nije nikad koristilo internet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se mnogima danas cini nemoguce živjeti bez interneta, još uvijek ga znacajan dio populacije u Europi nije nikada koristio. Prema istraživanju koje je objavio Eurostat, statisticki ured Europske unije, 24 posto osoba u dobi izmedu 16 i 74 godine nije nikada cetao, guglao ili slao mailove.

Osim u državama clanicama Europske unije, istraživanje je provedeno u još nekim državama ukljucujuci Hrvatsku, gdje još uvijek 39 posto osoba u toj dobnoj skupini nije nikada bilo na internetu. U Rumunjskoj više od polovice stanovništva (54 posto) nije koristilo internetsku mrežu, slijedi Bugarska (46 posto), Grcka (45 posto), a na Cipru i Portugalu 41 posto.

Najmanje je pak osoba koje ne koriste internet u Švedskoj (pet posto), Danskoj i Nizozemskoj, po sedam posto, Luksemburgu osam posto, a u Finskoj devet posto stanovništva izmedu 16 i 74 godine.

Usporedujuci podatke s prvim kvartalom 2006. godine, kad je napravljeno prvo opsežno istraživanje o pristupu i korištenju interneta u Europi, broj internetski neobrazovanih je u opadanju. Naime, prije pet godina 42 posto Europljana nije nikada surfalo internetom, a samo je polovica kucanstava bila spojena na mrežu. Danas pak gotovo tri cetvrtine domacinstava (74 posto) imaju pristup ovom mediju.

Najviše kucanstava s internetom je u Nizozemskoj (94 posto), Luksemburgu i Švedskoj (91 posto), Danskoj (90 posto), a najmanje ih je u Bugarskoj (45 posto), Rumunjskoj (47 posto) i Grckoj (50 posto).

U samo cetiri godine u Hrvatskoj je broj kucanstva s internetom skocio s 41 na današnjih 61 posto. Time smo se svrstali uz bok Italiji i Litvi, gdje 62 posto kucanstava ima pristup mreži. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter