3.826 potpisa za izmjenu UPU-a Delfina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Inicijative gradana za obustavu postupka izrade Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin predali su u utorak gradskim vlastima 3.826 zahtjeva gradana koji od Gradskog vijeca traže izmjenu GUP-a na podrucju UPU-a Delfina. Prije predaje zahtjeva, novinarima se obratio predstavnik inicijative Davor Brenko apelirajuci na gradske vijecnike da na sjednici u cetvrtak donesu odluku o izradi novog GUP-a za sporno podrucje i tako uvaže interese gotovo cetiri tisuce Puljana.

- Svi oporbeni vijecnici svjesni su da je planirana investicija apsurd, a iako tako misle i neki iz redova pozicije, zbog stranacke stege se ne smiju izjasniti. U cetvrtak ce se pokazati koliko su vijecnici hrabri i koliko zapravo rade u interesu gradana, što im je i prvotna dužnost. Tražili smo sudjelovanje na sjednici kako bismo mogli prezentirati svoje stavove, medutim još nemamo informaciju hoce li nam dozvoliti. Cinjenica je da Grad iskljucivo pogoduje interesima pojedinaca, odnosno izraelskim vlasnicima tvrtke SBE d.o.o iz Rijeke, za koju se vec pisalo da je financirala predizbornu kampanju IDS-a, pa je toj tvrtki ocito nešto zauzvrat obecano, rekao je Brenko.

- Takoder, poznato je da je izraelski investitor dugo šetao Istrom i tražio pojedine lokacije na kojima bi mogao oploditi svoj novac. Grad se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, a podrucje lucice Delfin bilo je idealna prilika za zaradu, kako gradske financije zbog nekvalitetnog vodenja ne bi kolabirale. S obzirom na to da je sin istarskog župana savjetnik u tvrtki SBE, sve to upucuje na tradicionalno mutne igre u našoj državi ali i Puli i Županiji, dodao je.

Naglasio je da inicijativa sumnja u korupciju pojedinaca u gradskoj vlasti te da o svemu planiraju izvijestiti Državno odvjetništvo jer vjeruju da imaju elemenata za podizanje kaznene prijave. Inicijativa smatra da aktualni UPU Lucice Delfin karakterizira pretjerana i nepotrebna zona za stambenu izgradnju uza samo more, te da se gradevine planiraju graditi cak do 30-ak metara od mora, dok izgradenost parcela iznosi 50 posto, a gradevine s cetiri nadzemne garaže premašuju visinu od 15 metara.

Brenko upozorava da je aktualni prijedlog nastao kao rezultat prijevare i manipulacije vijecnika MO-a Nova Veruda koji su u nekoliko navrata Gradu bezuspješno slali dopise, a sadašnji plan, tvrdi, suprotan je i Zakonu o prostornom uredenju i gradnji kojem su ciljevi kvaliteta i ljepota izgradenog okoliša, osobito u obalnom podrucju uz zaštitu užeg obalnog pojasa od gradenja.

- Ocito je da se ovakvim planom obalni pojas ne štiti od gradenja. Javnosti su prezentirane netocne informacije u pogledu infrastrukturne opremljenosti tog podrucja, a izbor predstavnika investitora u Povjerenstvo za obradu primjedbi bila je obicna farsa. Ovakvim UPU-om ce se trajno upropastiti vrijedni resursi jednog od najljepših dijelova Pule, a poslužit ce samo za kratkorocno popunjavanje proracunskih rupa, naglasio je.

- Bitno je reci da je 2004. godine zona sporta i rekreacije prenamijenjena u gradevinsko podrucje, cime je privatnom investitoru omogucena dodatna zarada što dovodi do sumnje u korupciju i razne druge nedozvoljene akcije, rekao je Brenko.

Gradani medu ostalim traže da se površina koja je oznacena za stambenu namijenu prenamijeni na nacin da 30 posto bude za sport i rekreaciju, 60 posto za javne i zelene površine, šetalište, parkove i urbanu agrikulturu, a 10 posto za trgovacko-uslužnu te ugostiteljsko-zabavnu namjenu i javni parking.

Inzistiraju i na tome da maksimalno dozvoljena visina gradevina bude pet metara s jednom nadzemnom etažom, da se ne dozvoli ogradivanje te da koeficijent izgradenosti gradevinske cestice iznosi maksimalno 20 posto.

- Ako Gradu treba novac od prodaje zemljišta na kojima izgradnjom stambenih ili gospodarskih zona želi pokrenuti gospodarske aktivnosti, za to postoje brojne druge lokacije udaljene od obalne crte. Tamo Grad može zaraditi izmedu 300 do 400 eura po kvadratnom metru, umjesto da jednokratno proda i na brzinu zaradi novac i tako trajno uništi jedno vrijedno podrucje, zakljucio je Brenko.


Podijeli: Facebook Twiter