35. Sferakon: Dodijeljene nagrade Sfera

Dobitnici nagrade Sfera s počasnom gošćom Sferakona Danielle Trussoni (D. ŠIŠOVIĆ)
Dobitnici nagrade Sfera s počasnom gošćom Sferakona Danielle Trussoni (D. ŠIŠOVIĆ)

Mario Rosanda, slikar, ilustrator, pisac i grafički urednik iz Vinkurana, primio je u subotu u Zagrebu na središnjoj svečanosti 35. konvencije znanstvene fantastike Sferakon, nagradu "Sfera" za naslovnicu knjige "Priče o vinu" u kategoriji SF ilustracije u boji. Rosanda se SF ilustracijom bavi već dugi niz godina, još od vremena legendarnog SF časopisa Sirius za koji je izradio nekoliko naslovnica, sam je ilustrirao i svoju zbirku SF priča "Sfumato", a posljednjih nekoliko godina redoviti je autor naslovnica za godišnje zbirke pazinskih SF manifestacija Istrakon i Festival fantastične književnosti. Zbirku "Priče o vinu" lani je objavilo pazinsko Pučko otvoreno učilište u povodu Festivala fantastične književnosti održanog u kolovozu u Pazinu i Savičenti.

Iz iste je zbirke i priča "Srneći but s lisičicama, uz njega teran" za koju je Aleksandar Žiljak nagrađen "Sferom" u kategoriji kratke priče, a lanjska pazinska SF produkcija nagrađena je još jednom "Sferom", koju je Vesna Kurilić dobila u kategoriji minijature za "Priču supružnika" iz zbirke pazinskog Istrakona 2012. "Astrolab gladi", također u izdanju pazinskog Pučkog otvorenog učilišta. Aleksandar Žiljak nagrađen je i za roman "Irbis", nagradu za roman za djecu i mlade dobila je Norma Šerment Mikulčić za "Adrijanin vrt", u kategoriji priče nagrađen je David Kelečić za priču "Imago ultima" iz zbirke "Smak" zagrebačkog Sferakona 2012., "Sferu" za crno-bijelu ilustraciju dobila je Korina Hunjak za rad "Loki" iz riječkog fanzina Eridan, a u kategoriji teorijskih radova nagrađena je Petra Mrduljaš za knjigu "Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena".

Dobitnicima je nagrade uručila počasna gošća ovogodišnjeg Sferakona Danielle Trussoni, autorica svjetskih bestsellera "Angelologija" i "Angelopolis", a ceremoniju dodjele vodio je uvijek nadahnuti Krešimir Mišak.

S ovogodišnjeg Sferakona u Istru stiže i jedna "Sferica", nagrada s natječaja udruge Sfera za dječje likovne i literarne radove na zadane fantastične teme. U kategoriji nižih razreda osnovne škole za literarni rad na temu "Dinosauri su mi oteli prijatelja" drugu nagradu dobila je Glorija Pahor iz područne škole Trviž pazinske OŠ Vladimira Nazora. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter