33 godine zatvora lijecniku koji je odao Bin Ladena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanski lijecnik koji je pomogao americkoj obavještajnoj agenciji da pronade Osamu bin Ladena osuden je na 33 godine zatvora, službeno je objavljeno u srijedu.

Šakil Afridi optužen je i osuden za izdaju jer je organizirao lažnu akciju cijepljenja i tako prikupljao informacije za CIA-u, javlja BBC.

Americki ministar obrane Leon Panetta potvrdio je u sijecnju da je dr. Afridi prikupio DNK pomocu kojega je SAD locirao traženoga celnika mreže Al Kaide.

Bin Ladena su u svibnju 2011. na sjeverozapadu Pakistana u gradu Abbottabadu ubile americke snage, a taj je dogadaj izazvao sukob s Pakistanom jer je vlada u Islamabadu, iako postidena otkricem da je Bin Laden živio u Pakistanu, tajnu americku akciju protiv Bin Ladena ocijenila povredom svog suvereniteta.

Presuda lijecniku vjerojatno ce razljutiti Washington, koji se nadao da ce Pakistan, kao zemlja koja od Amerike dobiva milijarde dolara pomoci, osloboditi Afridija. Trenutak je osjetljiv, ocijenio je Reuters, jer Pakistan i SAD upravo pregovaraju o ponovnu otvaranju pakistanskih opskrbnih pravaca za NATO-ove snage u Afganistanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter