31. ožujka hakeri gase internet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi hakerske skupine Anonymous za 31. ožujka najavili su zaustavljanje interneta u akciji nazvanoj "Blackout". Strucnjak za cyber sigurnost Alan Woodward objasnio je BBU-u na koje nacine bi hakeri mogli ostvariti svoj naum.

Polako se približava 31. ožujak, dan kada je najavljena akcija "Blackout" u kojoj bi Anonymousi trebali zaustaviti internet, a rasprave na tu temu sve su cešce na brojnim forumima.

Hakeri tvrde da ce internet onesposobiti tako što ce onesposobiti "Domaine Name System" (DNS), koji ono što upisujete u vaš izbornik prevodi u IP adresu.

Profesor i strucnjak za cyber sigurnost Alan Woodward objasnio je za BBC kako se DNS sastoji od 13 servera na vrhu od kojih svaki zasebno komunicira s nižom razinom i cijeli proces se nastavlja dalje. Ukoliko se onesposobi jedan ili više tih servera na vrhu necemo moci koristiti adrese koje inace koristimo.

Woodward dodaje i da je moguce da su hakeri locirali te servere na vrhu, pa ih je moguce onesposobiti i pomocu DDOS napada. Rijec je o nacinu napada u kojem hakeri serverima šalju previše podataka i dolazi do blokade.

Na isti nacin srušen je Google 2004. godine te stranice Interpola ove godine. Koliko su ozbiljne prijetnje Anonymousa i hoce li zaista uspjeti u svojem naumu doznat cemo 31. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter