3.000 prijavljenih za upis na pulsko sveucilište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za studije Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli stiglo je oko 3.000 prijava, a ukupno se ovdje mogu upisati 1.082 studenta, s time da su za redovite studente, koji se prijavljuju putem Središnjeg prijavnog ureda uz rezultate državne mature, odobrena 654 mjesta. No, veliki broj prijava ne znaci da je toliko potencijalnih brucoša koji žele upisati ovo sveucilište.

Naime, svaki je maturant mogao u nacelu prijaviti cak deset studijskih programa koje je rangirao prema želji upisa, a pulsko se sveucilište u prosjeku našlo kao cetvrti ili peti izbor. Naime, prosjecni prioritet izbora je prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje - 4,49.

Kada se gledaju studiji u Puli, najviše se, u prosjeku na trecem mjestu, nalazi Odjel za glazbu (3,29), a najniže, na peto mjesto (5,16), buduci su brucoši stavili Odjel za humanisticke znanosti. Ostali su se odjeli našli na približno jednakom mjestu - na oko 4,5. Dakle, vecina maturanata radije bi upisala neko drugo sveucilište, a u Puli ce studirati samo ako ne uspiju proci na neke njima draže fakultete te ce biti prisiljeni pulske studije smjestiti na vrh liste.

Kako javljaju iz Središnjeg prijavnog ureda za upise na studije, za 545 studenata pulsko je sveucilište ipak prvi izbor. Prve izbore imaju svi odjeli, a najviše Odjel za ekonomiju i turizam - 255, zatim Odjel za odgojne i obrazovne znanosti - 135, a najmanje Odjel za studij na talijanskom jeziku, svega jedan, odnosno svega je jednom maturantu talijanistika u Puli najbolji izbor.

Na Odjelu za ekonomiju i turizam mjesta ima za 380 studenata, a na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti 113 pa ispada da je na potonjem, koji je kao prvi izbor prijavilo 135 maturanata, ove godine najžešca konkurencija.

No, lista prioriteta nije konacna. Naime, ona se može mijenjati sve do 16. srpnja kada ce se nakon objave konacnih rezultata državne mature maturant naci samo na rang-listi onog studijskog programa na kojem je stekao pravo upisa, a koji se nalazi na najvišem mjestu na njegovoj listi prioriteta. Do tada kandidati mogu mijenjati svoje liste, neke studije brisati ili dodavati nove, ali samo ukoliko podržavaju ranije položene ispite državne mature. (M. JERIN; foto M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter