300 milijuna eura za izbjeglice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regionalna donatorska konferencija, koja je u utorak održana u Sarajevu kako bi se prikupila sredstva za trajno stambeno zbrinjavanje više od 74 tisuce izbjeglica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Crnoj Gori, završena je najavama o novcanim prilozima u iznosu nešto vecem od 300 milijuna eura, a organizatori su je ocijenili uspjelom iako su stvarne potrebe vece od 500 milijuna eura.

"Imamo cvrsta obecanja medunarodne zajednice za nastavak potpore ovome projektu", kazao je na završetku konferencije ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubic. Sada je rijec o prvoj fazi provedbe projekta ciji je cilj u iducih pet godina trajno zbrinuti 27 tisuca izbjeglickih obitelji, bilo povratkom ili pak integracijom u sredinama u kojima sada žive.

Obvezu da bude najveci pojedinacni preuzela je Europska komisija, koja ce instrumentima pretpristupne pomoci zemljama o kojima je rijec dati 230 milijuna eura.

Vlada SAD donirala je iznos od deset milijuna americkih dolara, a pomocnik americke državne tajnice David Robinson je sudjelujuci na sarajevskoj konferenciji dao jamstva pune potpore njegove zemlje regionalnoj suradnji u povratku izbjeglica.

Države poput Švicarske, Njemacke, Italije i Norveške najavile su donacije od po pet milijuna eura.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, koja je na sarajevskoj konferenciji sudjelovala u sastavu hrvatskog izaslanstva predvodenog potpredsjednikom vlade Brankom Grcicem, ocijenila je kako je ovaj skup bio iznimnmo važan jer oznacava "napredak na putu k pristojnim državama".

Dodala je kako je osobno bila dirnuta cinjenicom da je i Sadako Ogata, koja je tijekom ratova na podrucju bivše Jugoslavije bila visoka povjerenica UN za izbjeglice, na sarajevskom skupu osobno donirala 25 tisuca eura za povratak izbjeglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter