300 Fininih zaposlenika radi na ovrhama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijska agencija (Fina) preuzela je 1. sijecnja 2011. od banaka postupak provodenja ovrha na novcanim sredstvima.

No, iz Fine nisu u mogucnosti iznijeti broj provedenih postupaka, kako za cijelu Hrvatsku, tako ni za Istarsku županiju, jer su još u tijeku inicijalni prihvati i obrada podataka. Dodali su da je na tom poslu angažirano oko 300 Fininih zaposlenika na razini cijele države.

Ako još i nije poznato jesu li i koliko zahtjeva za pokretanje ovrha primili te kojim tempom ih planiraju riješiti, objavljeno je da je Fini stiglo oko 11 milijuna racuna i cak oko 600 tisuca ovrha iz tridesetak banaka.

Kad bi svakog radnog dana rješavali po 2.400 ovrha ili pet svake minute (u osmosatnom radnom vremenu), radnici Fine uspjeli bi ih sve riješiti do kraja 2011. Medutim, za takvu brzinu obrade podataka bit ce potrebno više od 300 radnika Fine, a dodatni je posao kontinuirano zaprimanje novih zahtjeva za ovrhe, koje ce banke svakodnevno slati.

Kako ce se ovrhe provoditi? Na temelju osnova za placanje Fina ce davati naloge za izvršenje svim bankama u kojima ovršenik ima novcana sredstva. To ce ciniti po OIB-u ovršenika. Dakako, bez njegove suglasnosti i bez obzira ako u osnovi za placanje nije odredena ovrha na novcanim sredstvima po svim racunima i orocenim novcanim sredstvima.

Osim toga, Fina ce zaracunavati i kamate podjednako za sve, cime se prekida dosadašnja tradicija da svaka banka ima neki svoj izracun.

Iz Fine pojašnjavaju da pod pojmom osnova za placanje (dokument temeljem kojeg ce davati naloge za izvršenje) podrazumijevaju rješenje o ovrsi, rješenje o osiguranju, zadužnicu, nalog Ministarstva financija za naplatu po aktiviranom državnom jamstvu, nalog za pljenidbu u postupku prisilnog izvršenja pravomocno izrecene novcane kazne u kaznenom i prekršajnom postupku i svaku drugu odluku nadležnog tijela kojom se u cijelosti ili djelomicno prihvaca prijedlog za provedbu ovrhe.

Tko ce od ranije navedenih institucija prije dobiti novac od ovrhe ovisi o tome tko se prije upisao u Ocevidnik, odnosno u bazu podataka. Dakle, vodit ce se redoslijed primitaka i stanje njihove izvršenosti, a upise ce Fina provoditi od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, temeljem podataka zaprimljenih neposrednom dostavom ili poštom. No, 24 sata na dan zaprimat ce ih i elektronskom poštom u formi e-isprave.

Pravilo je da ce se novac prvo skidati sa svih kunskih i deviznih racuna otvorenih kod banaka, kreditnih unija i stambenih štedionica. Ako na njima nema dovoljno, plijenit ce se i novac sa štednih uloga te orocena sredstva po isteku ugovora o orocenju. (P. GREGOROVIC)

Nema kompenzacije u slucaju blokade racuna

U slucaju da je poslovnim subjektima blokiran racun zakonom im se zabranjuje kompenzacija, cesija, preuzimanje duga te drugih nenovcanih oblika placanja. U uvjetima blokade ovršenik ne smije svoje obveze placati gotovim novcem, a ni obavljati placanja preko institucije za platni promet. Za kršenje tog zakona propisana je novcana kazna od 50 do 200 tisuca kuna.


Javni je podatak je li racun blokiran

Velika je novost novog Jedinstvenog registra racuna u tome što je podatak je li racun blokiran postao javan te je na raspolaganju svim zainteresiranim tražiteljima. No, javni su i dostupni svima podaci iz JRR-a koji se odnose na poslovne subjekte, dok se oni koji se odnose na gradane mogu dobiti samo na zahtjev suda ili drugog nadležnog tijela.


Podijeli: Facebook Twiter