30 radnika HŽ Carga iz Istre na posao u Rijeku

Osjećaju se posljedicee ukidanja teretnog željezničkog prometa u Istri (M. MIJOŠEK)
Osjećaju se posljedicee ukidanja teretnog željezničkog prometa u Istri (M. MIJOŠEK)

Svakog čuda za tri dana dosta. Pod tu se izreku može svesti ukidanje teretnog prometa na istarskim željeznicama, čime su u pitanje došla 42 radna mjesta zaposlenih u HŽ Cargu u Istri. Ta je vijest krajem ožujka pobudila veliko zanimanje medija, u Pazinu je održan okrugli stol o istarskim željeznicama, ali je najveći dio radnika iz Istre na kraju završio na riječkim prugama.

- U ime sindikata, zahvaljujem da ste nas se sjetili. Trideset naših radnika iz cijele Istre sada putuje na posao u Rijeku. U dnevnoj smjeni idu kombinirano vlakom i autobusom preko Lupoglava. Za noćnu smjenu moraju se snaći sami, pa kombinirano putuju automobilima. Za sada su na dodatnoj obuci na riječkoj teretnoj stanici Brajdica, a gdje će kasnije završiti za sada nam nije poznato, kaže glavni povjerenik Sindikata željeznica za Istru Klaudio Jadrejčić.

Prema njegovim riječima desetak radnika je i dalje na platnom popisu HŽ Carga, ali za sada rade u putničkom prometu. Riječ je o strojovođama, manevristima i pregledačima, koji mogu raditi i za putničke vlakove.

- Situacija na istarskim prugama se iz dana u dan pogoršava. Tako zbog neispravnosti danas nisu iz Pule krenuli neki vlakovi s motornim lokomotivama, koje su u kvaru, a zamijenili su ih autobusi. Ove lokomotive nisu bile u ozbiljnijem remontu i po 30 godina, a održavaju se tako da se nadomještaju dijelovi od starih i neispravnih koje su van pogona. Budući da je situacija teška i na drugim hrvatskom prugama, sindikat strojovođa je za 15. svibnja najavio štrajk upozorenja, a potporu će im pružiti i naš sindikat, kaže Jadrejčić.

Jadrejčić ističe da sindikati neće odustati od borbe za spas istarskih željeznica, u čemu imaju potporu zaposlenih, koji strepe za svoju sudbinu. Budući da su političari komentirali njegove tvrdnje da u Istri nitko ne brine o željeznici, najavljuje i svoje novo otvoreno pismo. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter