30 osumnjicenih za sredivanje invalidskih mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 30 osoba, medu kojima i nekoliko lijecnika na meti je najnovije antikorupcijske akcije, a osumnjicenima se na teret stavlja sredivanje lažnih invalidskih mirovina, doznaje se od izvora bliskog policijsko-uskockoj istrazi.

Vecina osumnjicenih su gradani koji su lijecnicima clanovima komisije za dodjelu invalidske mirovine, odnosno strucnog povjerenstva za reviziju i mišljenje o invalidninama davali i do pet tisuca eura za sredivanje mirovine.

Medu uhicenima ima i nekoliko lijecnika, a svi uhicenih, njih više od 30 bit ce saslušani u sjedištu USKOK-a u Zagrebu, nakon cega ce uskokovi tužitelji odluciti za koga ce zatražiti jednomjesecni istražni zatvor.

Ocekuje se da ce saslušanje osumnjicenih završtiti sutra kada bi se glavni akteri trebali pojaviti pred sucem istrage koji ce odlucivati o njihovom zatvaranju. Neslužbeno se doznaje da ce se istražni zatvor tražiti prije svega za lijecnike, dok bi se njihovi klijenti, odnosno gradani koji su ih podmitili radi dobivanja mirovine mogli braniti sa slobode.

Mediji nagadaju da je u antikorupcijskoj akciji u Varaždinu i Zagrebu uhiceno osam lijecnika, no potvrda toga u USKOK-u se nije mogla dobiti, kao ni ostale pojedinosti slucaja.

Neslužbeno se doznaje da se lijecnike sumnjici da su se udružili da bi za novac dodjeljivali invalidske mirovine. Tereti ih se za primanje mita i zlouporabu položaja, a nagada se da je sumnjivo 30-ak mirovina.

Od jutra je na obavijesnom razgovoru lijecnik Ivan Ostojic iz cijeg je ureda u varaždinskoj podrucnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje policija odnijela dokumentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter