30. obljetnica osnutka Nacionalnog parka Brijuni

Svečanost u hotelu Neptun-Istra (D. ŠTIFANIĆ)
Svečanost u hotelu Neptun-Istra (D. ŠTIFANIĆ)

Trideseta obljetnica osnutka Nacionalnog parka Brijuni svečano je obilježena danas u dvorani hotela Neptun-Istra na Velikom Brijunu. Okrugla godišnjica okupila je mnoge goste i uzvanike, među kojima su bili predstavnici Istarske županije, istarskih gradova i općina, turističkih zajednica, ustanova te umirovljenici koji su radili na Brijunima. Na otvorenju svečanosti nastupio je KUD Savičenta, a prigodno je premijerno prikazan kratki promotivni film "Brijuni National Park – The Hidden Paradise" autora Marka Vrdoljaka i knjiga "Život i rad na Brijunima 1954.-2012." Vojmira Vuksanovića, koje su predstavili sami njihovi autori.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Sandro Dujmović podsjetio je da su Brijuni proglašeni nacionalnim parkom 1983., a prvi su gosti stigli 1984. godine što je bio početak organiziranih posjeta.

- Nadam se i novim obljetnicama za dvadeset do trideset godina. Lani je inaugurirana podmorska staza, obnovljeni su mostovi, a uvodimo i nove izlete. Ove godine planiramo deset milijuna kuna ulaganja u objekte na Brijunima. Obnovit ćemo Kuplewieserovu vilu i otvoriti kuću za brodice. Novi brod i novi vlak, koji je nedavno kupljen, pridonose novim posjetima, rekao je Dujmović podsjetivši da je lani otvoreno i ljetno kino, a programi poput izložbi i tematskih izleta pridonose kvaliteti ponude otočja. 

Film "Brijuni National Park-The Hidden Paradise" sastavljen je od niza snimaka ovog arhipelaga, podvodnih kadrova isnimaka rezidencijalnih objekata i vila te dijelova zatvorenih za javnost. Uz videosnimke, fotografije, slow motion i timelapse sekvence, film je upotpunjen i videoefektima, a montiran je uz ariju "Va Pensiero" Giuseppea Verdija koju je otpjevao zbor HRT-a uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak, osim filma, autor je i službene fotomonografije Brijuna, a u razdoblju od godine dana nastalo je više od 40 sati snimljenog materijala od kojih namjerava napraviti i dugometražni dokumentarni film o Brijunima.

Knjiga Vojmira Vuksanovića "Život i rad na Brijunima 1954.-2012." napisana je povodom obilježavanja 30. godišnjice proglašenja Brijuna nacionalnim parkom kao sjećanja čovjeka koji je na Brijunima proveo dio djetinjstva i svoj cijeli radni vijek. Knjiga svjedoči o zbivanjima u važnom povijesnom razdoblju otočja, uz podsjećanje na događanja na ovim prostorima. (P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter