30 godina zbora buzetskog Sokola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom pod nazivom "Glazbeni solsticij" obilježena je u cetvrtak u Narodnom domu 30. godišnjica kontinuiranog djelovanja Mješovitog pjevackog zbora GD-a Sokol iz Buzeta. Upravo na solsticij - ljetnu dugodnevicu, ujedno i Svjetski dan glazbe koji se u citavom svijetu obilježava raznim glazbenim programima - raspjevani sokolaši obilježili su svoj jubilej.

Buzetski zbor nastavlja dugu tradiciju zbornog pjevanja na Buzeštini koja se u pisanim tragovima spominje još u 19. stoljecu. Korijeni današnjega zbora sežu u 1945. godinu, kada je u Buzetu nakon oslobodenja osnovan zbor pod vodstvom Ivana Hlabše Tita.

U povodu jubileja Hrvatski sabor kulture dodijelio je buzetskom zboru Zlatnu diplomu za 30. godina rada. Zlatne diplome za uspješno širenje i razvijanje kulturno-umjetnickog amaterizma i hrvatske kulture dodijelio je i onim clanovima zbora koji su od prvog dana sudjelovali u njegovom radu: Dunji Stošic Ilic, Luciani Radovic, Željku Jurjevicu i Romanu Radovicu. Ova visoka priznanja na svecanom koncertu urucio je Milan Galant, predstavnik Istarske županije u Skupštini HSK-a.

Slavljenike je na koncertu darivalo i maticno društvo - GD Sokol, a poklone je urucio predsjednik Bojan Krota. Na znacajnom jubileju cestitao im je i gradonacelnik Valter Flego.

Rodendansko slavlje buzetskog zbora svojim su nastupom uvelicali i prijatelji združeni u glazbi: BeBop sax quartet i jazz pjevacica Katarina Zovak iz Marije Bistrice te pulski skladatelj i kantautor Bruno Krajcar koji je nedavno i sam proslavio 30. godišnjicu umjetnickog rada. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter