30 godina vožnje kroz tunel Ucku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideseta godišnjica puštanja u promet cestovnog tunela kroz Ucku obilježena je u utorak u upravnoj zgradi Bina-Istre, a proslavi je prisustvovao velik broj uzvanika iz politickog, gospodarskog i društvenog života Istre i Hrvatske.

- Skupština opcine Pazin je 1970. godine donijela odluku o osnivanju tvrtke za gradnju tunela Ucke, ali pripreme za izgradnju pocele su vec 1968. godine kada je donesen Regionalni prostorni plan Istre, prvi takve vrste, podsjetio je pomocnik generalnog direktora Bina-Istre i jedan od inicijatora izgradnje tunela Aleksa Ladavac.

Tada je bilo jasno da nema razvoja Istre bez kvalitetnije povezanosti s drugim krajevima, a osim tunela planirala se graditi i autocesta Rijeka - Trst. Kasnije, ulaskom u koncesiju francusko-hrvatske tvrtke Bina-Istre 1995. godine Ipsilon se nastavlja graditi. Danas ima 145 kilometara, od cega sto kilometara autoceste, a 45 kilometara poluautoceste što ga cini najsigurnijom cestom u cestovnoj mreži Istre, istaknuo je Ladavac. Dodao je da u tunelu Ucka još uvijek nije zabilježena nijedna veca prometna nesreca.

- Od otvaranja tunela njime je prošlo sto milijuna vozila, kazao je clan uprave Bina-Istre Christian Santaleza, napomenuvši da Ipsilonom godišnje prode 12 milijuna putnika.

Generalni direktor David Gabelica podsjetio je na ovogodišnja otvaranja dionica autocesta Istarskog ipsilona te nagovijestio gradnju dionice Rogovici - Matulji i dupliranje tunela Ucka. Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotic kazao je da se gradnjom tunela Ucka povezala Istra s maticom zemljom, kao i poboljšala prometna povezanost Hrvatske s Europom.

Mihotic se nada da ce se u buducnosti u sklopu projekta izgradnje moderne željeznicke pruge od Rijeke do Madarske stvoriti pretpostavke za izgradnju željeznickog tunela kroz Ucku.

Okupljene je brzojavom pozdravio projektant tunela Ucka Ivan Banjac, a uslijedila je dodjela prigodnih darova djelatnicima tunela s 30 godina staža: Vesni Janko Grubiša, Karmen Cervar, Urošu Andrejevicu, Encu Jacicu, Brunu Jekicu, Edi Uljanicu i Ivi Pilipicu.

Predstavljena je i opsežna knjiga mr. sc. Alekse Ladavca s cak 961 stranicom "Koordinacioni odbor za izgradnju tunela kroz Ucku: Zapisnici sjednica od 1970. do 1981." (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter