30 godina Planinarskog društva Glas Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodom obilježavanja 30. godišnjice pulskog Planinarskog društva "Glas Istre" predsjednik društva Aldo Buršic, tajnik Darko Lukšic i clan Ljubiša Ivkovic, prezentirali su novinarima program proslave, koji ce kroz razne manifestacije trajati deset dana.

Obilježavanje zapocinje u srijedu uvecer otvaranjem izložbe fotografija clanova u prostorijama društva. U nedjelju, 27. svibnja, u podne u Lanišcu clanovi ce izložiti fotografije vrhova Cicarije u sklopu fešte "Zarozgajmo na Cicariji".

Svecana skupština društva održat ce se, 1. lipnja u Domu branitelja. Bit ce to prilika da se osvrne na 30 godina postojanja i podjeli priznanja najzaslužnijima. U nedjelju 3. lipnja, organizirano ce se krenuti na planinarski pohod prema planinarskoj kuci na Koritima, te otvoriti uredenu planinarsko-lovacku stazu Laniški put od Korita prema Lanišcu.

PD "Glas Istre" osnovanlo je 14 clanova 4. lipnja 1982. godine u Mjesnom odboru Šijana. Do kraja te godine broj clanova popeo se na stotinjak koji su zapoceli s pohodima po Cicariji i u Gorskom Kotru. Vec sljedece godine broj clanova rapidno se povecao, a najveci broj, 700 clanova, zabilježen je 1988/89 godina zahvaljujuci skijaškoj sekciji, koja je uz planinarsku, alpinisticku, speleološku, u novije vrijeme i sportskog penjanja po stijenama, što sve zajedno cine ovo društvo. U 30 godina djelovanja kroz društvo je prošlo više od 2.500 clanova.

Inace, prioritetni cilj društva nije osvajanje najviših vrhova vec popularizacija planinarenja, istinski povratak nedirnutoj prirodi i budenje ekološke svijesti prema okolini. Posebnu vrijednost društvu daje cinjenica da su njihovi clanovi prakticki osnivaci Gorske službe spašavanja u Istri, a sekcije im prerasle u klubove speleologa i sportskog penjanja. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter